Navigációs útvonal

Szigorúbb uniós fellépés az emberkereskedelem ellen - 19/06/2012

A Bizottság koordinált intézkedések meghozatalára irányuló javaslatokat nyújtott be az emberkereskedelem felszámolása érdekében. A cél az áldozatok védelme és a bűnözők hatékonyabb felkutatása.

Agnès Englishfrançais árva volt, amikor elhagyta Elefántcsontpartot. Azt ígérték neki, hogy új hazájában lehetősége lesz tanulni. Ehelyett háztartási alkalmazottként kellett dolgoznia, és munkájáért még fizetést sem kapott. Teodora Englishfrançais Romániából érkezett Belgiumba, ahol prostitúcióra kényszerítették.

Agnès és Teodora esete nem egyedülálló: az Unióban sok száz felnőtt és gyermek dolgozott vagy dolgozik modern rabszolgaként. Az akaratuk ellenére prostitúcióra, koldulásra, nehéz fizikai vagy háztartási munkára kényszerített személyeket nem, vagy csak minimálisan fizetik meg.

Egy közelmúltban közzétett felmérés English szerint szinte valamennyi európai polgár (93%) egyetért abban, hogy uniós összefogással kell felszámolni az emberkereskedelmet. A Bizottság ennek érdekében olyan elsődleges fontosságú intézkedéseket dolgozott ki, amelyeket az elkövetkezendő öt évben közösen végrehajtva a tagállami kormányok DeutschEnglishfrançais hatékonyabban tudják majd megsegíteni az áldozatokat és bíróság elé állítani a csempészeket. Az intézkedések között szerepelnek a következők:

  • Az áldozatok, különösképpen a gyermekek megsegítése – Határokon átívelő megközelítésmódot kell kialakítani, amelynek révén az országok kölcsönösen segíthetik egymást az áldozatok felkutatásában és védelmében. Közérthetőbben kell tájékoztatni az áldozatokat az őket megillető uniós jogokról.
  • A megelőzés javítása, a kereslet csökkentése – Finanszírozni kell azokat a kutatásokat, amelyek feltérképezik az emberkereskedelem gazdasági hátterét, és megoldásokat kínálnak. Életre kell hívni egy emberkereskedelem elleni páneurópai üzleti koalíciót.
  • Az embercsempészek letartóztatása és bíróság elé állítása – Szakosodott tagállami nyomozóegységeket kell létrehozni, amelyek révén gyakrabban lehet az uniós ügynökségekkel (pl. Europol English) közösen nyomozást végezni.
  • Fokozottabb koordináció és együttműködés – Az összehangolás és az együttműködés elmélyítésére van szükség az EU-n belül, illetve a nemzetközi szervezetekkel és az Unión kívüli országokkal, és hálózatokat kell létrehozni azon civil szervezetek és egyéb érdekelt felek számára, amelyek/akik az áldozatok védelme érdekében tevékenykednek külföldön és belföldön.
  • Hatékony reagálás az új tendenciákra – Ki kell fejleszteni egy uniós szintű információcsere-rendszert, valamint támogatni kell kell az internettel és az áldozatok becserkészésére használt egyéb szociális hálózatokkal kapcsolatos kutatást.

A következő lépések

Az Európai Parlament és az uniós kormányok meg fogják vitatni az új javaslatokat. A javaslatok azt a tavaly elfogadott uniós jogszabályt egészítik ki, amely közös normákat állít fel az emberkereskedelem megelőzésére, az ellene folytatott küzdelemre és az áldozatok védelmére vonatkozóan. Az uniós országoknak 2013 áprilisáig kell a szabályokat tagállami jogrendszerükbe átültetniük.

A Bizottság kétévente jelentésben fog beszámolni arról, milyen előrehaladást értek el az uniós országok az emberkereskedelem elleni küzdelem terén. Az első jelentésnek 2014-ben kell megjelennie.

Az emberkereskedelem elleni uniós küzdelemről bővebben English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek