Sökväg

Datorskärm © EU

Kommissionen vill inrätta ett centrum mot it-brottslighet som ska varna för nya hot och hjälpa till att få fast brottslingarna.

Varje dag utsätts cirka en miljon människor för it-brott. Brottslingarna är anonyma och få brott klaras upp.

EU vill därför inrätta ett nytt europeiskt centrum mot it-brottslighet English som ska varna EU-länderna för nya hot och för svagheter i deras försvar mot it-attacker. Det ska också kartlägga kriminella nätverk och andra storförbrytare och hjälpa till vid utredningar.

Centrumet ska hjälpa utredare, åklagare och domare genom att sammanställa information från öppna källor, näringsliv, polis och experter.

Vem som helst kan råka ut för it-bott, t.ex.

  • identitetsstölder
  • dataintrång
  • kreditkortsbedrägerier
  • sexuellt utnyttjande av barn
  • kapade webbkonton
  • attacker mot offentliga eller privata it-system.

Den här typen av brottslighet ökar ständigt. Cirka 600 000 konton på Facebook blockeras varje dag efter försök till dataintrång. Bara i Belgien ökade nätbedrägerierna från drygt 4 000 fall 2008 till mer än 7 000 fall 2010. Och i Storbritannien ökade antalet kapade konton med 207 % mellan 2008 och 2009.

Kampen mot it-brottslighet bidrar till att öka förtroendet för bank- och bokningstjänster på nätet. Det bidrar också till att spara stora pengar. Enligt en studie från 2011 kostar it-brottsligheten 85–291 miljarder euro.

Tyvärr är det väldigt få it-brottslingar som åker fast.

Men tack vare det nya europeiska centrumet kan information om hot snabbt spridas till andra EU-länder. Om någon i Litauen anmäler att deras bankkonto har blivit kapat, kan det snabbt kopplas till liknande händelser i övriga Europa och centrumet kan omedelbart varna alla EU-länder om hotet.

Centrumet ska också hjälpa utredare, åklagare och domare med tekniska och kriminaltekniska frågor.

Centrumet ska lyda under Europeiska polisbyrån Europol English i Haag, som först måste godkänna förslaget.

Läs mer om it-brottslighet och EU English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar