Navigacijska pot

Odločnejši boj proti računalniškemu kriminalu - 28/03/2012

Računalniški zaslon © EU

Nov nadzorniški organ EU bo izdajal opozorila o novih grožnjah in preiskovalcem pomagal pri odkrivanju kibernetskih kriminalcev.

Vsak dan je približno milijon ljudi žrtev računalniškega kriminala. Storilci teh dejanj so nevidni, pogosto ostanejo tudi nekaznovani.

EU je zato predlagala ustanovitev evropskega centra za kibernetsko kriminaliteto English , ki bo države EU obveščal o novih nevarnostih in jih opozoril na morebitne pomanjkljivosti njihove spletne zaščite. Pripomogel bo k odkrivanju kriminalnih mrež in najpomembnejših storilcev, sodeloval bo tudi v preiskavah kaznivih dejanj.

Center naj bi preiskovalcem, tožilcem in sodnikom v zadevah računalniškega kriminala pomagal s povezovanjem informacij iz prosto dostopnih virov, gospodarstva, policije in akademskih krogov.

Računalniški kriminal ne izbira žrtev in ima številne oblike:

  • kraja identitete na spletu,
  • računalniška goljufija,
  • goljufije s kreditnimi karticami,
  • spolno izkoriščanje otrok,
  • kraja spletnih računov,
  • napadi na javne ali zasebne računalniške sisteme.

V zadnjih letih je tudi vedno pogostejši: vsak dan zaradi poskusov vdora blokirajo skoraj 600 000 računov na Facebooku. V Belgiji je število spletnih goljufij s 4 000 leta 2008 naraslo na 7 000 leta 2010. Nemške statistike kažejo, da se je število prevar z ribarjenjem v spletnem bančništvu v samo dveh letih več kot podvojilo.

Pregon kibernetskega kriminala bo okrepil zaupanje v spletno bančništvo in e-nakupovanje, tako bomo prihranili tudi več milijonov evrov. Raziskava iz leta 2011 namreč strošek računalniškega kriminala na svetovni ravni ocenjuje na 85 do 291 milijard EUR.

Žal zaenkrat v EU odkrijemo le majhno število storilcev.

Center bo vseevropski in bo informacije o novih grožnjah posredoval v vse države EU. Tako bo denimo prijava nezakonitega dostopa do bančnega računa v Sloveniji lahko hitro povezana s podobnimi primeri kjer koli v EU, od Grčije do Irske, vse države članice bodo tudi takoj obveščene o napadu.

Center bo odgovarjal tudi na tehnične in forenzične poizvedbe preiskovalcev, tožilcev in sodnikov.

Novi evropski center bo organiziran v okviru evropskega policijskega urada Europol English v Haagu, ki mora predlog še odobriti.

Več o kibernetskemu kriminalu in EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave