Cale de navigare

Criminalitatea informatică, luată în vizor - 28/03/2012

Monitor © UE

Un nou centru european va avertiza statele membre cu privire la ameninţările informatice majore şi va furniza sprijin în cadrul investigaţiilor.

Zilnic, circa un milion de persoane sunt victime ale unei infracţiuni informatice. Autorii sunt invizibili şi rămân adesea nepedepsiţi.

Pentru a combate acest fenomen, UE propune înfiinţarea unui centru european de combatere a criminalităţii informatice English. El ar urma să avertizeze statele membre cu privire la ameninţările majore şi să le atragă atenţia asupra punctelor slabe ale sistemelor de apărare on-line. În acelaşi timp, ar urma să identifice reţelele organizate de criminalitate şi pe cei mai importanţi infractori şi să furnizeze ajutor în cadrul investigaţiilor.

Pentru a veni în sprijinul investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă de criminalitatea informatică, centrul va colecta informaţii provenind din domeniul public, din sectorul privat, de la serviciile de poliţie şi din mediul academic.

Criminalitatea informatică se manifestă sub diverse forme:

  • furtul identităţii on-line
  • frauda on-line
  • escrocherii implicând cărţile de credit
  • exploatarea sexuală a copiilor
  • preluarea şi utilizarea ilegală a conturilor web
  • atacuri asupra sistemelor IT publice sau private

Numărul acestor infracţiuni este în creştere. Zilnic, până la 600 000 de conturi de Facebook trebuie blocate din cauza unor tentative de piraterie. Numai în Belgia, numărul de cazuri de fraudă pe internet a crescut de la 4 000 (2008) la peste 7 000 (2010). În Regatul Unit, preluările ilegale de conturi bancare au crescut cu 207% în 2009, faţă de 2008.

Intensificarea luptei împotriva criminalităţii informatice va spori încrederea în serviciile bancare şi de rezervare on-line, permiţând economisirea a milioane de euro. Potrivit unui studiu realizat în 2011, criminalitatea informatică generează costuri cuprinse între 85 şi 291 de miliarde de euro.

Din păcate, foarte puţini infractori sunt prinşi.

Prin natura sa paneuropeană, noul centru va permite transmiterea rapidă a alertelor privind ameninţările informatice în toate ţările din UE. De exemplu, dacă în Lituania se raportează un incident de accesare ilegală a unui cont bancar, centrul va fi în măsură să facă imediat legătura cu incidente similare înregistrate în Grecia sau Irlanda. Astfel, va putea avertiza rapid toate statele membre.

În plus, centrul le-ar putea răspunde investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă de criminalitatea informatică la întrebări vizând aspecte tehnice şi de expertiză legală.

Centrul va fi instituit în cadrul Oficiului European de Poliţie (Europol) English la Haga (Ţările de Jos), care trebuie mai întâi să aprobe propunerea.

Detalii despre măsurile UE împotriva criminalităţii infromatice English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile