Kruimelpad

Een harde aanpak van computercriminaliteit - 28/03/2012

Computerscherm © EU

Een nieuwe EU-waakhond verspreidt waarschuwingen en helpt speurders bij de aanpak van computercriminaliteit.

Iedere dag worden ongeveer 1 miljoen mensen het slachtoffer van computercriminaliteit. Maar de daders zijn meestal onbekend en gaan dus bijna altijd vrijuit.

Om daar wat aan te doen heeft de EU het European Cybercrime Centre English opgericht. Dit centrum waarschuwt de EU-landen bij grote dreigingen of gaten in de beveiliging. Ook kan het helpen bij de opsporing van criminele netwerken en zware overtreders.

Het centrum gebruikt hiervoor openbare gegevens, maar ook informatie van bedrijven, politie en universiteiten. Zo helpt het rechercheurs, openbare aanklagers en rechters.

Iedereen kan het slachtoffer worden van computercriminaliteit, denk maar aan:

  • online identiteitsdiefstal
  • computerfraude
  • fraude met creditcards
  • seksuele uitbuiting van kinderen
  • hijacking van online accounts
  • aanvallen op computersystemen van particulieren en de overheid

Deze vormen van criminaliteit nemen alleen nog maar toe. Iedere dag moeten er zo'n 600.000 Facebookaccounts worden geblokkeerd vanwege pogingen om ze te hacken. Alleen al in België is het aantal gevallen van internetfraude gestegen van iets meer dan 4000 gevallen in 2008 tot meer dan 7000 in 2010. En in het VK steeg het aantal gevallen van misbruik van bankrekeningen tussen 2008 en 2009 met maar liefst 207%.

Een harde aanpak van de cybercriminaliteit kan zorgen voor wat meer vertrouwen bij wie online bankiert en boekingen doet. Bovendien kunnen we honderden miljoenen uitsparen: volgens een studie uit 2011 kunnen de kosten van computercriminaliteit wereldwijd oplopen tot wel 219 miljard euro.

Helaas worden de daders maar zelden gepakt.

Doordat het nieuwe centrum de hele EU in de gaten houdt, kan het andere EU-landen snel op de hoogte brengen als er ergens een bedreiging opduikt. Als iemand in Litouwen meldt dat er met zijn bankrekening is geknoeid, dan kan dat sneller worden gekoppeld aan vergelijkbare incidenten in bijvoorbeeld Griekenland, Ierland of een ander EU-land. Op die manier kan het centrum alle EU-landen onmiddellijk waarschuwen.

Het centrum kan ook technische en forensische vragen van rechercheurs, openbare aanklagers en rechters beantwoorden.

Het centrum wordt gehuisvest bij de Europese politiedienst Europol English in Den Haag, die dat voorstel overigens nog moet goedkeuren.

Meer over computercriminaliteit en de EU English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links