Navigációs útvonal

Számítógép-képernyő © EU

Az EU új központot hoz létre, amelynek feladata, hogy felhívja a figyelmet az újonnan felbukkanó kiberveszélyekre és elősegítse a számítástechnikai bűnözők leleplezését.

Mintegy 1 millió személy esik áldozatul naponta valamely számítógépes bűncselekménynek. Az internetes behatolók titokban dolgoznak és gyakran büntetlenek maradnak.

A helyzet orvoslása érdekében az EU egy új európai központ English létrehozását tervezi, amelynek feladata az lesz, hogy figyelmeztesse az uniós országokat a legfőbb internetes veszélyekre, és felhívja figyelmüket online védelmi rendszereik hiányosságaira. Feladata lesz még, hogy azonosítsa a számítástechnikai bűnözés szervezett hálózatait és a bűncselekmények elkövetőit, valamint támogatást nyújtson a nyomozásokhoz.

A központ az állami szektorból, az érintett ágazatokból, a rendőrségtől és a egyetemi körökből érkező információkat fogja feldolgozni annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a számítógépes bűnözés ellen küzdő nyomozóknak, ügyészeknek és bíróknak.

Bárki válhat számítógépes bűncselekmények áldozatává. Bűncselekménynek nyilvánulnak az alábbiak:

  • online identitás-lopás
  • számítógépes csalás
  • bankkártyaadatok eltulajdonítása
  • gyermekek szexuális kizsákmányolása
  • online felhasználói fiókokba történő illetéktelen belépés
  • köz- vagy magántulajdonú informatikai rendszerek elleni támadások

Az effajta bűncselekmények egyre gyakrabban fordulnak elő. Hacker-támadások miatt naponta kb. 600 000 Facebook-fiók ideiglenes felfüggesztésére kerül sor. Magyarországon 2011-ben mintegy 900 000 személy esett áldozatul számításteshnikai bűncselekményeknek, ami 7 milliárd forint pénzbeli veszteséget okozott az áldozatoknak.

A számítástechnikai bűnözés visszaszorítása egyrészt hozzá fog járulni ahhoz, hogy megszilárduljon az elektronikus banki szolgáltatásokba és az online foglalásokba vetett bizalom, másrészt pedig több millió euró megtakarítást eredményezhet (egy 2011-es felmérés szerint a kiberbűnözés kb. 85–291 milliárd euró kiesést okoz).

Jelenleg a bűnözők sajnos kis hányada kerül az igazságszolgáltatás elé.

A központ páneurópai jellegének köszönhetően biztosítani tudja majd, hogy a veszélyekkel kapcsolatos információk minden uniós országban hamar nyilvánosságra kerüljenek. Ha pl. Litvániában valaki bejelenti, hogy bankszámla-adatait feltörték, a központ munkatársai gyorsan párhuzamot vonhatnak a más tagállamokban előforduló ilyen esetekkel, legyen szó Görögországról vagy Írországról. A veszélyről azonnal értesíthetik a többi uniós országot.

A központ a tervek szerint választ is tudna adni a nyomozók, ügyészek és bírók által feltett technikai és a büntetőeljárással kapcsolatos kérdésekre.

A központ székhelye várhatóan Hágában, az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) English belül lesz, amennyiben az erre irányuló javaslatot elfogadják.

Bővebben az EU-ban elkövetett számítógépes bűncselekményekről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek