Διαδρομή πλοήγησης

Οθόνη υπολογιστή © EU

Νέο ευρωπαϊκό κέντρο επαγρύπνησης θα προειδοποιεί για νέους κινδύνους και θα βοηθά στον εντοπισμό ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

Καθημερινά, ένα εκατομμύριο άτομα πέφτουν θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι ένοχοι τέτοιων εγκλημάτων είναι αόρατοι και συνήθως μένουν ατιμώρητοι.

Η ΕΕ προτίθεται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Εγκληματικότητα στον Κυβερνοχώρο English , το οποίο θα προειδοποιεί τις χώρες της ΕΕ για τις σοβαρότερες απειλές και θα τους επισημαίνει τις αδυναμίες άμυνας των επιγραμμικών τους εγκαταστάσεων. Θα εντοπίζει επίσης τα εγκληματικά δίκτυα και τους πλέον επικίνδυνους εγκληματίες, και θα παρέχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια σχετικών ερευνών.

Το κέντρο αυτό θα συγκεντρώνει πληροφορίες από τον ιδιωτικό τομέα, τη βιομηχανία, την αστυνομία και τον ακαδημαϊκό κόσμο και θα βοηθά τις υπηρεσίες διερεύνησης τέτοιων εγκλημάτων καθώς και τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.

Ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα κάποιας μορφής ηλεκτρονικού εγκλήματος:

  • κλοπή επιγραμμικής ταυτότητας
  • απάτη μέσω υπολογιστή
  • υποκλοπή πιστωτικής κάρτας
  • σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών
  • πειρατεία ηλεκτρονικών λογαριασμών
  • επιθέσεις σε δημόσια ή ιδιωτικά συστήματα ΤΠ

Αυτού του είδους τα εγκλήματα αυξάνονται συνεχώς. Περίπου 600.000 λογαριασμοί Facebook χρειάζεται να κλειδώνονται καθημερινά μετά από απόπειρες πειρατείας. Μόνο στο Βέλγιο, οι υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης αυξήθηκαν από 4.000 το 2008 σε πάνω από 7.000 το 2010. Στο ΗΒ, οι υπεξαιρέσεις τραπεζικών λογαριασμών αυξήθηκαν κατά 207% το διάστημα 2008-2009. Σχετική έρευνα σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, έδειξε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τους τελευταίους 12 μήνες, οι ενδιαφερόμενοι δίνουν περισσότερη προσοχή στο ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα δεδομένου ότι ενεργοποιείται με απίστευτη ταχύτητα και κρύβει νέους κινδύνους.

Με την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τα ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζικών εργασιών και κρατήσεων, και θα εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά, καθώς το κόστος του κυβερνοεγκλήματος παγκοσμίως υπολογίζεται για το 2011 σε 85-291 δισ. ευρώ.

Δυστυχώς πολλοί λίγοι ένοχοι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται προς το παρόν.

Η πανευρωπαϊκή μορφή του κέντρου θα διασφαλίσει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Αν, π.χ., στη Λιθουανία κάποιος αναφέρει παράνομη είσοδο στον τραπεζικό του λογαριασμού, θα μπορεί το γεγονός αυτό να συνδυάζεται ταχύτατα με παρόμοια περιστατικά σε άλλα κράτη ώστε το κέντρο να προειδοποιεί έγκαιρα όλες τις χώρες της ΕΕ για τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Το κέντρο θα συνδράμει επίσης ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές στην επίλυση τεχνικών και εγκληματολογικών ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τις εργασίες τους.

Το κέντρο θα εγκατασταθεί στη Χάγη, εντός της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας – Ευρωπόλ English, η οποία θα πρέπει πρώτα εγκρίνει την πρόταση λειτουργίας του.

Η ΕΕ και το κυβερνοέγκλημα - περισσότερα English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι