Sti

Computerskærm © EU

Ny EU-vagthund skal advare mod nye trusler og hjælpe efterforskere med at finde de kriminelle.

Omkring én million mennesker udsættes hver dag for it-kriminalitet . Forbryderne er usynlige og kan derfor ofte ikke straffes.

EU vil bekæmpe dette problem med et nyt europæisk center for bekæmpelse af it-kriminalitet English , der skal advare EU-landene mod alvorlige trusler og gøre dem opmærksom på svagheder i deres onlinebeskyttelse. Det skal også spore de kriminelle netværk og alvorlige forbrydere og yde bistand under efterforskningen.

Centret vil anvende offentligt tilgængelige oplysninger samt oplysninger fra erhvervslivet, politiet og de akademiske kredse til at hjælpe efterforskere, anklagere og dommere med at opklare it-kriminalitet.

Alle kan blive offer for it-kriminalitet – f.eks. i form af:

  • identitetstyveri på nettet
  • it-bedrageri
  • kreditkortsvindel
  • seksuel udnyttelse af børn
  • hacking af netkonto
  • angreb på offentlige eller private it-systemer

Og denne form for kriminalitet vokser. Omkring 600 000 facebook-konti blokeres hver dag efter forskellige forsøg på at hacke dem. Alene i Belgien steg svindel på internettet fra lidt over 4 000 tilfælde i 2008 til over 7 000 i 2010. Og i Storbritannien steg svindel med bankkonti med 207 % mellem 2008 og 2009.

Ved at slå ned på it-kriminaliteten kan vi øge tilliden til netbanker og onlinebooking og spare millioner af euro – ifølge en undersøgelse fra 2011 koster it-kriminalitet mellem 85 og 291 milliarder euro på verdensplan.

På nuværende tidspunkt er det desværre de færreste forbrydere, der bliver fanget.

Centrets fælleseuropæiske natur vil sikre, at trusler formidles hurtigt videre til andre EU-lande. Hvis f.eks. en person i Litauen melder, at der er blevet svindlet med hans bankkonto, kan det hurtigt kædes sammen med lignende hændelser i andre lande, og centret kan således hurtigt advare alle EU-landene mod truslen.

Centret skal også svare på tekniske og retsvidenskabelige spørgsmål fra efterforskere, anklagere og dommere.

Centret skal høre under Den Europæiske Politienhed - Europol English i Haag, som først skal godkende forslaget.

Mere om it-kriminalitet og EU English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links