Навигационна пътека

Борба с компютърните престъпления - 28/03/2012

Компютърен екран © ЕС

Нов орган на ЕС ще сигнализира за възникващи заплахи и ще помага на следователите да идентифицират киберпрестъпници.

Около един милион души стават жертви на компютърни престъпления всеки ден. Не виждаме извършителите и те често остават ненаказани.

ЕС планира да се заеме с този проблем чрез нов Европейски център по киберпрестъпност English , който ще предупреждава страните от Съюза за сериозни заплахи и ще насочва вниманието им към слабости в техните средства за онлайн защита. Той също така ще идентифицира престъпни мрежи и сериозни нарушители и ще оказва помощ по време на разследвания.

Центърът ще използва информация, която е обществено достояние, както и данни от предприятията, полицията и научните среди, за да подпомага следователите, прокурорите и съдиите в борбата с компютърните престъпления.

Всеки може да бъде жертва на киберпрестъпността. Тя включва:

  • кражби на самоличност в интернет
  • компютърни измами
  • измами с кредитни карти
  • сексуална експлоатация на деца
  • присвояване на профили в интернет
  • атаки срещу публични или частни ИТ системи

Този тип престъпност се увеличава. Около 600 000 профила във Facebook биват блокирани всеки ден след хакерски атаки. Само в Белгия измамите в интернет са нараснали от 4000 случая през 2008 г. до над 7000 през 2010 г. В Обединеното кралство кражбите на банкови данни са скочили с 207 % между 2008 г. и 2009 г.

Предприемането на мерки срещу киберпрестъпността ще доведе до повишаване на доверието в електронното банкиране и онлайн резервациите и ще позволи спестяването на милиони евро – в проучване от 2011 г. загубите, причинявани от компютърни престъпления в световен мащаб, се оценяват на 85-291 млрд. евро.

За съжаление в момента много малка част от извършителите са залавяни.

Общоевропейският характер на центъра ще позволи информацията за заплаха в дадена страна да достига бързо до останалите страни от ЕС. Ако някой в Литва съобщи за незаконно проникване в своята банкова сметка, бързо може да бъде направена връзка с подобни случаи навсякъде – от Гърция до Ирландия, което ще даде възможност на центъра да уведоми незабавно всички страни от ЕС за заплахата.

Центърът също така ще отговаря на технически и криминалистични въпроси от следователи, прокурори и съдии.

Центърът ще се намира в Хага и ще е част от Европейската полицейска служба – Европол English, която първо трябва да одобри предложението.

Повече за компютърните престъпления и мерките на ЕС срещу тях English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки