Sökväg

EU vill stärka gällande lagar om konfiskering av vinsten från allvarlig eller organiserad brottslighet.

Varje år tjänar kriminella grupper miljarder på sin illegala verksamhet. Deras vinster investeras sedan i legala tillgångar och verksamheter som gör det svårare för polisen och andra brottsbekämpande organ att spåra och beslagta pengarna.

Endast en bråkdel av pengarna konfiskeras. I Storbritannien uppskattar man att vinsterna från den organiserade brottsligheten uppgick till 15 miljarder pund 2006. Bara 125 miljoner pund beslagtogs.

EU har gemensamma regler om konfiskering av tillgångar från illegal verksamhet. Men det har visat sig att reglerna är otillräckliga English . Länderna tillämpar dem olika och stora skillnader i nationell lagstiftning utgör ett hinder för konfiskering.

Kommissionen föreslår nu enklare och effektivare regler för att täppa till de luckor i lagen som brottslingarna utnyttjar. Domstolarna ska kunna utfärda konfiskeringsbeslut som gäller i hela EU och återvinna alla illegala tillgångar.

Konfiskering är ett avskräckande och effektivt sätt att bekämpa brottslighet. Man förhindrar också att illegala tillgångar finansierar annan kriminell verksamhet och gör det svårare för brottslingarna att infiltrera den lagliga ekonomin. Förslagen innehåller bland annat följande åtgärder English :

  • Det ska bli enklare att konfiskera tillgångar som uppenbart är kopplade till en dömd persons kriminella verksamhet.
  • Man ska bli lättare att återvinna tillgångar som överlämnats till någon som borde förstått var pengarna kom från.
  • Det ska bli möjligt att beslagta tillgångar när det är omöjligt att döma någon för ett brott eftersom den misstänkte är död, allvarligt sjuk eller på rymmen.
  • Åklagarmyndigheter och andra myndigheter ska tillfälligt kunna frysa tillgångar så att de inte försvinner.
  • EU-länderna ska förvalta frysta eller beslagtagna tillgångar så att de behåller sitt värde.

De här åtgärderna ingår i en serie förslag som kommissionen har lagt fram för att bekämpa brottslighet och skydda den legala ekonomin. Andra förslag gäller bland annat åtgärder mot korruption English .

I en ny EU-undersökning DeutschEnglishfrançais hamnade brottsbekämpning på en topplacering när man bad de intervjuade ranka vad beslutsfattarna ska göra för EU.

Läs mer om konfiskering och återvinning av tillgångar English

Läs mer om EU:s straffrättsliga strategi DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar