Cale de navigare

Confiscarea activelor obţinute ilegal - 15/03/2012

UE propune măsuri care să completeze şi consolideze legislaţia actuală în domeniul confiscării activelor obţinute din activităţi de crimă organizată.

Grupările de crimă organizată obţin anual profituri ilegale de miliarde de euro. De cele mai multe ori, acestea sunt investite apoi în active sau activităţi legale, ceea ce îngreunează urmărirea şi recuperarea lor de către poliţie şi alte autorităţi de aplicare a legii.

De aceea, o proporţie prea mică ajunge să fie confiscată. De exemplu, în Italia, activele provenite din săvârşirea de infracţiuni sunt estimate la 150 de miliarde de euro anual. În 2009, autorităţile italiene au îngheţat temporar active ilegale în valoare de doar 800 de milioane de euro.

În UE există norme comune cu privire la confiscarea activelor obţinute din activităţi ilegale, însă acestea s-au dovedit a fi neadecvate English . Statele membre nu le aplică în mod consecvent, iar diferenţele majore dintre legislaţiile naţionale pun obstacole în calea confiscărilor.

Comisia propune câteva norme mai simple şi mai eficiente, care să înlăture lacunele exploatate în prezent de infractori. Propunerile le vor permite instanţelor să execute ordinele de confiscare peste tot în UE şi să recupereze integral activele ilegale.

Confiscarea este una din cele mai eficiente metode de descurajare şi combatere a infracţionalităţii. În plus, aceasta împiedică utilizarea fondurilor respective pentru finanţarea altor activităţi criminale şi pătrunderea infractorilor în zona economiei legale. Măsuri comune propuse English :

  • înlesnirea confiscării activelor care au o legătură evidentă cu activităţile ilicite ale unei persoane condamnate
  • simplificarea procedurilor de recuperare a activelor transferate de învinuit unei alte persoane, care ar fi trebuit să ştie că acestea au fost obţinute în mod ilegal
  • posibilitatea de a confisca active în cazurile în care condamnarea penală nu este posibilă întrucât învinuitul a decedat, suferă de o boală cronică sau se sustrage urmăririi penale
  • posibilitatea ca procurorii şi alte autorităţi competente să îngheţe temporar activele, înainte ca acestea să „dispară”
  • asigurarea de către statele membre a unei gestionări a activelor îngheţate sau confiscate, astfel încât acestea să nu-şi piardă valoarea economică.

Comisia a înaintat mai multe propuneri menite să combată crima organizată şi să protejeze economia legală. Acestea includ şi un pachet de măsuri anticorupţie English .

Potrivit europenilor care au răspuns de curând la un sondaj Eurobarometru DeutschEnglishfrançais , combaterea criminalităţii ocupă poziţia a 4-a pe lista domeniilor care ar trebui să aibă întâietate în activităţile instituţiilor UE.

Mai multe despre confiscare şi recuperarea activelor English

Mai multe despre politica UE în materie de drept penal DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile