Navigációs útvonal

Hogy a bűnözés ne legyen kifizetődő - 15/03/2012

Az EU intézkedéseket javasol a súlyos vagy a szervezett bűnözésből származó vagyoni eszközök lefoglalására vonatkozó jogszabályok szigorítására.

A bűnszervezetek évente több milliárd euro értékű illegális nyereséghez jutnak. Bevételeik többségét azután jogszerű vagyoni eszközökbe és tevékenységekbe fektetik, így a rendőrség és az egyéb bűnüldöző szervek nehezebben tudják azokat nyomon követni és visszaszerezni.

A bűnszervezetek bevételének csak elenyésző százaléka szerezhető vissza. Az Egyesült Királyságban például a becslések szerint a szervezett bűnözésből származó bevétel mintegy 15 milliárd fontot (18 milliárd euró) tett ki 2006-ban. Ebből mindössze 125 millió fontot (150 millió eurót) sikerült visszaszerezni.

Az EU-ban az illegális tevékenységekből származó vagyontárgyak elkobzására közös szabályok vonatkoznak, amelyek azonban elégtelennek bizonyultak English . A tagállamok nem alkalmazzák következetesen ezeket a szabályokat. A nemzeti jogrendszerek közötti alapvető különbségek pedig akadályozzák a vagyontárgyak elkobzását.

A Bizottság egyszerűbb és hatékonyabb szabályozást javasol annak érdekében, hogy a bűnözők ne használhassák ki a joghézagokat. Az új szabályok révén továbbá a bíróságok EU-szerte végrehajthatják majd a vagyonelkobzást elrendelő határozatokat, és teljességgel visszaszerezhetik az illegálisan szerzett vagyoni eszközöket.

Az elkobzás a bűnüldözés hatékony formája, és elrettentő hatással is bír. Ezen kívül megakadályozza, hogy az illegális vagyoni értékeket más bűncselekmények finanszírozására fordítsák. Az elkobzás elejét veszi annak, hogy a bűnözők beépülhessenek a törvényes gazdaságba. A javaslatok között az alábbi intézkedések English is szerepelnek:

  • meg kell könnyíteni azon vagyontárgyak elkobzását, amelyek egyértelműen olyan bűncselekményekből származnak, amelyek elkövetőit elítélték.
  • Egyszerűbbé kell tenni azokat az eljárásokat, amelyek olyan vagyontárgyak visszaszerzésére irányulnak, amelyeket más személyeknek adtak át anélkül, hogy az illető tudott volna arról, hogy azok bűncselekményből származnak.
  • Lehetővé kell tenni a vagyoni eszközök elkobzását abban az esetben is, ha nincs lehetőség büntetőítélet meghozatalára, mert a gyanúsított halott, vagy gyógyíthatatlan beteg, vagy szökevény.
  • Garantálni kell, hogy az ügyészek és más hatóságok átmenetileg befagyaszthassák a vagyoni eszközöket, mielőtt még azok „eltűnnének”.
  • Elő kell írni az uniós tagállamok számára, hogy kezeljék a befagyasztott vagy elkobzott vagyoni eszközöket oly módon, hogy azok megőrizzék értéküket.

Ezek az intézkedések részét képezik azoknak a javaslatoknak, amelyek révén a Bizottság a bűnözés ellen kíván küzdeni. Így védi a törvényes gazdaságot is. A javaslatok egyebek között tartalmazzák a korrupció elleni intézkedéscsomagot English is.

Egy nemrég készült uniós felmérés DeutschEnglishfrançais szerint a bűnözés elleni fellépés a legfontosabb prioritások egyikeként szerepelt az arra a kérdésre adott válaszok között, hogy a döntéshozók miképpen erősíthetnék meg az Európai Uniót.

Bővebben az EU büntetőjoggal kapcsolatos politikájáról English

További információk az EU büntetőjoggal kapcsolatos politikájáról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek