Навигационна пътека

ЕС предлага мерки срещу приходите от престъпна дейност - 15/03/2012

Мерки на ЕС ще подсилят съществуващите закони за конфискуване на активи, придобити чрез тежка или организирана престъпност.

Незаконните печалби на престъпните групировки възлизат на милиарди евро годишно. По-голямата част от тези приходи след това се инвестират в законни активи или дейности, което затруднява проследяването и възстановяването им от полицията и други правоприлагащи органи.

Конфискува се съвсем малък процент от придобитото от престъпните групировки. Според оценки през 2006 г. във Великобритания печалбите на организираната престъпност са възлезли на 15 млрд. британски лири (18 млрд. евро), а са възстановени едва 125 млн. лири (150 млн. евро).

ЕС има общи правила за конфискуване на активи, придобити от незаконни дейности. Оказва се обаче, че тези правила са недостатъчни English . Държавите не ги прилагат последователно, а конфискацията е възпрепятствана от значителните различия между националните закони.

Комисията предлага по-прости и по-ефикасни правила за премахване на пропуските в законите, от които престъпниците се възползват. Тези правила ще гарантират също, че съдилищата могат да налагат изпълнението на решения за конфискация в целия ЕС и да възстановяват незаконно придобити активи в пълния им размер.

Конфискацията е ефективен начин за борба с престъпността и действа възпиращо. Тя предотвратява и използването на незаконно придобито имущество за финансиране на други престъпни дейности и защитава законната икономика от проникването на престъпници. Предложенията включват общи мерки English :

  • улесняване на конфискуването на активи, които несъмнено са свързани с престъпната дейност на осъдено лице;
  • опростяване на процедурите по възстановяване на активи, прехвърлени на други лица, които е трябвало да бъдат наясно, че те са придобити по престъпен начин;
  • позволяване на конфискуването на активи, когато не е възможно произнасяне на присъда по наказателно дело, тъй като заподозреният е починал, хронично болен или избягал;
  • гарантиране, че прокуратурата и други органи могат временно да замразяват активи, преди те да „изчезнат“;
  • изискване страните от ЕС да управляват замразени или конфискувани активи така, че да запазят стойността им.

Мерките са част от серия предложения на Комисията за борба с престъпността и защита на законната икономика. Тези предложения включват например пакет от антикорупционни мерки English .

Участвалите в проведено наскоро проучване на ЕС DeutschEnglishfrançais определиха борбата с престъпността като водещ приоритет в отговор на въпроса какво могат да направят политиците за укрепването на Съюза.

Още за конфискацията и възстановяването на активи English

Още за политиката на ЕС в областта на наказателното право DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки