Cale de navigare

Două siluete pe un scrânciob înclinat înspre cea mai mare dintre ele © iStock/Mark Stay

Ne interesează părerile dumneavoastră privind modalităţile prin care companiile ar putea fi determinate să numească mai multe femei în consiliile de administraţie. În UE, numai 1 din 7 posturi este ocupat de o femeie.

La nivelul funcţiilor de conducere, schimbările se produc mai greu. De exemplu, dintre membrii consiliilor de administraţie ale celor mai mari companii europene cotate la bursă, doar 14% sunt femei, faţă de 12% în 2010. La nivelul UE, numai 3% din preşedinţii consiliilor de administraţie sunt femei, aproximativ la fel ca şi acum 2 ani.

Cetăţenii europeni consideră că trebuie luate măsuri pentru corectarea acestui dezechilibru. Potrivit rezultatelor unui sondaj DeutschEnglishfrançais recent, circa 9 din 10 respondenţi consideră că femeile ar trebui să fie reprezentate în posturi-cheie, în aceeaşi proporţie ca şi bărbaţii (pentru un nivel de calificare echivalent). De asemenea, 3 din 4 participanţi la sondaj se declară în favoarea adoptării unei legislaţii privind reprezentarea echilibrată a bărbaţilor şi femeilor în consiliile de administraţie ale companiilor.

Facilitarea accesului femeilor la posturi de conducere le încurajează pe acestea să intre şi să rămână în câmpul muncii. Gradul de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor creşte, iar competenţele le sunt valorificate la maxim.

Numirea unui număr mai mare de femei în posturi-cheie ar spori competitivitatea Uniunii Europene. Studiile realizate de firmele de consultanţă McKinsey şi Ernst&Young au arătat că întreprinderile care menţin un echilibru între bărbaţi şi femei au profituri mai mari.

În 2011, Comisia Europeană a încurajat întreprinderile publice să se angajeze, în mod voluntar Englishfrançais , că vor lua măsurile necesare pentru ca ponderea femeilor în consiliile de administraţie să ajungă la 30% până în 2015 şi la 40% până în 2020.

Până în prezent, numai 24 de companii din UE şi-au asumat acest angajament. Comisia Europeană analizează şi alte măsuri şi a lansat o consultare publicăDeutschEnglishfrançais pentru a vedea în ce măsură UE se poate implica mai mult, inclusiv prin stabilirea de cote.

Legislaţiile Franţei, Belgiei, Italiei, Ţărilor de Jos şi Spaniei prevăd deja aplicarea de cote pentru consiliile de administraţie ale companiilor. În acelaşi timp, Danemarca, Finlanda, Grecia, Austria şi Slovenia dispun de norme privind reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la nivelul conducerii întreprinderilor de stat.

Consultarea a fost lansată la 5 martie, de Ziua europeană a egalităţii salariale, care pune accent pe salariul mai mic pe care o femeie îl primeşte, în comparaţie cu un bărbat aflat într-o funcţie similară.

Consultarea on-line este deschisă până la data de 28 mai 2012. Comentariile dumneavoastră vor ajuta Comisia să elaboreze, în cursul acestui an, noi propuneri pentru o reprezentare mai echilibrată a bărbaţilor şi femeilor în consiliile de administraţie.

Mai multe despre egalitatea de gen în poziţiile de conducere English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile