Навигационна пътека

Повече жени в управителните съвети на европейските компании - как да го постигнем? - 05/03/2012

Две човешки фигури на дъска-люлка, наклонена на едната страна © iStock/Mark Stay

Искаме мнението ви за това как компаниите могат да бъдат насърчени да назначават повече жени в своите управителни съвети. Едва една седма от членовете на управителните съвети на водещите европейски компании са жени.

Промяната по върховете е бавна. Да вземем за пример управителните съвети на най-големите листвани на борсата компании в ЕС: в тях жените са едва 14 % спрямо 12 % през 2010 г. Само 3 % от председателите на управителни съвети в ЕС са жени - цифрата е почти същата като преди 2 години.

Европейците са съгласни, че трябва да се направи нещо за коригиране на този дисбаланс. В скорошно проучване DeutschEnglishfrançais почти девет десети от отговорилите заявиха, че жените трябва да бъдат равностойно представени на най-висшите позиции в бизнеса (при равни квалификации). Около три четвърти от запитаните са за приемане на законодателство за баланса между половете в управителните съвети на компаниите.

Откриването на пътя към висши мениджърски постове насърчава жените да работят, което води до повишаване на трудовата заетост при тях и пълно използване на уменията им.

Наличието на повече жени на висши ръководни позиции ще доведе до повишаване на конкурентоспособността на Европа. Според проучвания на консултантските компании „McKinsey“ и „Ernst & Young“ компаниите, в които мъже и жени са по-равномерно представени, имат по-високи печалби.

Миналата година Комисията насърчи публичните компании да поемат доброволен ангажимент Englishfrançais за увеличаване на броя на жените в управителните си съвети до 30 % до 2015 г. и до 40 % до 2020 г.

Досега едва 24 европейски компании са поели този ангажимент. Сега Комисията изпробва други мерки и даде начало на обществена консултацияDeutschEnglishfrançais , за да се проучи дали ЕС може да направи нещо повече, включително да определя квоти.

Във Франция, Белгия, Италия, Нидерландия и Испания вече има закони, определящи квоти за управителните съвети на компаниите. Дания, Финландия, Гърция, Австрия и Словения имат правила за баланса между половете в управителните съвети на държавните компании.

Консултацията започна в деня на равното заплащане в ЕС - 5 март, на който се изтъква, че жените получават по-малко пари от мъжете за една и съща работа.

Онлайн консултацията е отворена до 28 май. Коментарите ще помогнат на Комисията да разработи предложения за подобряване на баланса между половете в управителните съвети на компаниите. Тези предложения се очакват по-късно тази година.

Още за равенството между половете на ръководни постове English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки