Cale de navigare

Proiect de politică UE în materie de drept penal - 21/09/2011

Ciocan de judecător şi un tratat de drept © iStock/Natalia Lukiyanova

Noul plan le va oferi cetăţenilor mai multă protecţie prin implementarea eficientă a normelor UE şi va stabili ce cazuri de încălcare a legii pot fi considerate infracţiuni.

Pentru cetăţenii europeni întrebaţi care ar fi modalităţile prin care factorii de decizie politică ar putea consolida Uniunea Europeană, una din principalele priorităţi DeutschEnglishfrançais este combaterea criminalităţii.

Însă, în ciuda eforturilor depuse în ultimii zece ani, schimbările aduse dreptului penal european au fost lipsite de coerenţă şi, de multe ori, inadecvat implementate.

Noul cadru juridic

Datorită Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare în 2009, UE poate utiliza dreptul penal pentru a consolida politicile şi reglementările menite să asigure protecţia cetăţenilor. Instituţiile europene şi parlamentele naţionale au căpătat un rol mai important, iar Curţii Europene de Justiţie i s-a acordat drept deplin de control judiciar.

În condiţiile în care criminalitatea cauzează prejudicii anuale cifrate la 233 de miliarde de euro, o strategie DeutschEnglishfrançais clară este esenţială pentru a asigura protecţia cetăţenilor. Consolidarea cooperării în materie de drept penal poate contribui la definirea infracţiunilor şi la stabilirea de standarde minime în ceea ce priveşte sancţiunile.

Orientări pentru statele membre

Strategia prezintă modalităţile prin care Uniunea şi statele membre pot coopera pentru a elabora o politică în materie penală coerentă şi consistentă.

Elaborarea unor principii comune va ajuta UE să acţioneze mai eficient în domenii precum combaterea manipulării pieţelor financiare şi a daunelor provocate mediului şi să îi protejeze pe contribuabilii europeni împotriva fraudelor.

Statele UE vor trebui să respecte mai multe criterii:

  • dreptul penal trebuie să rămână o măsură la care să se recurgă doar în ultimă instanţă
  • sancţiunile ar trebui să se limiteze la încălcări deosebit de grave
  • noile măsuri în materie de drept penal trebuie să respecte drepturile fundamentale
  • deciziile cu privire la măsurile sau sancţiunile de drept penal trebuie susţinute de dovezi materiale clare, trebuie să fie proporţionale cu infracţiunea şi luate la nivel local, naţional sau european, după caz.

Combaterea criminalităţii transfrontaliere

Mulţi infractori acţionează la nivel transfrontalier. Avem nevoie de măsuri comune pentru a-i împiedica să se sustragă legii profitând de spaţiul fără frontiere interne al UE şi exploatând diferenţele existente între sistemele juridice naţionale.

Existenţa la nivel european a unor norme minime în materie de drept penal le poate oferi un plus de protecţie cetăţenilor europeni, în special celor care călătoresc sau lucrează în mai multe ţări, reflectând totodată valorile, obiceiurile şi opţiunile naţionale.

Mai multe despre politica UE în materie de drept penal DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile