Kruimelpad

Iedereen heeft baat bij een goede integratie - 25/07/2011

Striptekening met grote tekstballon vol woorden in verschillende talen © EU

Europeanen en migranten zijn het erover eens: integreren lukt alleen als je de taal spreekt, een baan hebt, de lokale cultuur respecteert en geldige papieren hebt.

Migranten zorgen in de EU niet alleen voor diversiteit, maar kunnen ook een waardevolle bijdrage leveren aan economische groei en stabiliteit.

Europa vergrijst en het geboortecijfer blijft laag. Migranten helpen om de EU-economie duurzaam en de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Dat lukt echter niet als ze niet volledig in hun gastland zijn geïntegreerd.

De Commissie komt daarom met een pakket voorstellen English om de integratie te bevorderen: meer talenonderwijs, arbeidsbemiddeling, onderwijs en opleiding en strenger optreden tegen discriminatie.

Het integratiebeleid is een zaak van de nationale overheid, maar de EU kan helpen en stimuleren met geld, beleidscoördinatie en het uitwisselen van goede ideeën. De voorstellen pleiten dan ook voor meer actie op lokaal niveau. Gemeenten moet bijvoorbeeld de handen ineenslaan met werkgevers, migrantenorganisaties, dienstverleners en alle inwoners.

Alle landen, regio's en steden in de EU moeten zelf bepalen welke maatregelen het meest geschikt zijn op hun niveau. Indicatoren op EU-niveau kunnen helpen om de resultaten te volgen.

Er is veel ruimte voor verbetering. Een Eurobarometer Englishfrançais -enquête in maart en april 2011 maakte duidelijk dat Europeanen en migranten dezelfde ideeën hebben over wat er nodig is.

Ze waren het er ook over eens dat iedereen zijn steentje moet bijdragen: de overheid, de migranten zelf en het grote publiek.

EU-burgers en migranten denken hetzelfde over de belangrijkste factoren voor een geslaagde integratie. De taal van het gastland, een baan, respect voor de lokale cultuur en duidelijkheid over de verblijfsstatus waren de vier belangrijkste factoren, en voor beide groepen kwam talenkennis op de eerste plaats.

Ook vonden beide groepen de contacten op het werk of op school erg belangrijk en noemden ze de segregatie in sommige wijken funest.

Er wonen in de EU zo'n 20,1 miljoen migranten van buiten de EU, ongeveer 4% van de totale bevolking.

EU-website over integratie DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links