Navigációs útvonal

Az integrációval mindenki nyer - 25/07/2011

Rajz járókelőkről, egyetlen nagy, különböző nyelvű szavakat tartalmazó szövegbuborékkal © EU

Az uniós polgárok és a bevándorlók egyetértenek abban, hogy az integrációhoz nyelvtudás, munkahely, a helyi kultúra tisztelete és tisztázott jogállás szükséges.

A bevándorlók amellett, hogy sokszínűbbé teszik az uniós társadalmat, jelentős mértékben hozzájárulhatnak a gazdasági növekedéshez és a stabilitáshoz.

Az európai népesség elöregedőben van, a születések száma pedig továbbra is alacsony. A bevándorlók segíthetnek e problémákkal szemben az EU gazdaságának és a tagállami jóléti rendszereknek a fenntartásában. Ehhez azonban teljes mértékben integrálódniuk kell a fogadó országban.

A Bizottság az integráció elősegítése érdekében új intézkedéscsomagot English javasol, melyben a nyelvtanulás ösztönzése, az elhelyezkedés megkönnyítése, az oktatás és képzés támogatása, valamint a diszkrimináció elleni küzdelem kap fontos szerepet.

Az integrációs politika a tagállami kormányok felelősségi körébe tartozik. Az EU azonban támogathatja és ösztönözheti a tagállamok munkáját - finanszírozással, szakpolitikai koordinációval és a bevált módszerek megosztásának elősegítésével. A javasolt intézkedések a helyi szintű kezdeményezéseket, többek között a helyi hatóságok, a munkaadók, a bevándorlószervezetek, a szolgáltatók és a helyi lakók közötti együttműködést hivatottak bátorítani.

Minden uniós ország, régió, illetve település kiválaszthatja majd a számára legmegfelelőbb intézkedéseket, az eredmények kiértékelése pedig uniós szintű mutatók segítségével fog történni.

Várhatóan nem lesz nehéz sikereket elérni ezen a területen. A bevándorlók integrációjával kapcsolatosan nemrégiben készült Eurobarométer felmérés Englishfrançais eredménye szerint az uniós polgárok és a bevándorlók széles köre egyetért abban, hogy mely tényezők segítik az integrációt.

A 2011 márciusában és áprilisában lefolytatott felmérés rámutat arra, hogy az emberek többsége úgy gondolja, nagyobb erőfeszítésre van szükség minden fél részéről - a kormányok, a bevándorlók és a nagyközönség részéről egyaránt.

Az uniós polgárok és a bevándorlók hasonlóan vélekednek az integrációt befolyásoló tényezőkről. A négy legfontosabb tényezőnek a fogadó ország nyelvének ismeretét, az elhelyezkedés lehetőségét, a helyi kultúra tiszteletét és a tisztázott jogállást tartják. Mindkét csoport szerint a nyelvtudás ezek közül a legfontosabb.

Egyetértettek a megkérdezettek abban is, hogy a munkahelyi és az iskolai interakció rendkívül fontos, és hogy a lakókörnyezeti szegregáció káros az integráció szempontjából.

Az EU 20,1 millió nem uniós országból származó bevándorlónak nyújt otthont. Ez a lakosság 4%-át jelenti.

Az integráció kérdésével foglalkozó uniós honlap DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek