Navigációs útvonal

A bevándorlás méltányos és hatékony kezelése - 26/05/2011

ENSZ-alkalmazott és menekültek az olaszországi Lampedusa szigetén található befogadóállomáson © EU

Az új uniós intézkedések célja az, hogy a tagországok jobban tudják kezelni a területükre irányuló bevándorlást, javítani tudjanak munkaerő-ellátással kapcsolatos problémáikon, és megakadályozzák a visszaéléseket.

A szabad mozgás alapvető jog, melyet minden uniós polgár számára biztosítani kell. Ami az Unióba irányuló mobilitást illeti, a feladat kettős: egyrészt hatékonyan kell kezelni a külső határok mentén jelentkező "bevándorlási nyomást", másrészt pedig ösztönözni kell, hogy minél több szakképzett munkavállaló érkezzen legálisan az EU területére.

A képzett munkaerő iránti kereslet

Európában kevés gyermek születik, és egyre nagyobb méreteket ölt a lakosság elöregedése. Ebből adódóan a kontinens országainak a jövőben mind több és több bevándorlóra lesz szükségük ahhoz, hogy munkaerő-szükségletüket fedezni tudják.

Ha a bevándorlás a jelenlegi szinten marad, 2060-ra 50 millióval csökken a munkavállalók száma Európában. Ha a bevándorlás visszaesik, akkor a jelenleginél 110 millióval kevesebb munkavállalónak kell a jóléti kiadások - mindenekelőtt a nyugdíjak - finanszírozásához szükséges bevételeket megtermelnie.

Becslések szerint 2020-ra az egészségügyben hozzávetőleg 1 millióval kevesebb szakember dolgozik majd, mint ahányra szükség lenne. A bevándorlók segíthetnek abban, hogy az egyes ágazatokban ne alakuljon ki krónikus szakemberhiány.

Az Európai Bizottság ezért új intézkedéseket English dolgozott ki, melyek az Észak-Afrikából kiinduló migrációs hullám hatékonyabb kezelését hivatottak elősegíteni. Az intézkedések révén a Bizottság meg kívánja könnyíteni az uniós munkaerő-piaci igényeknek megfelelő képzettséggel és készségekkel rendelkező munkavállalók jogszerű belépését az EU területére.

Kéz a kézben

Az EU ún. mobilitási partnerséget kíván kialakítani Tunéziával, Marokkóval és Egyiptommal. A partnerségek abban hivatottak segíteni az említett országokat, hogy saját területükön uniós munkaerő-toborzó programokat indítsanak. A terv az iskolai végzettség, illetve szakmai képzettség elismertetésének kérdésére is kitér.

A partnerségek az uniós tagországok számára is előnyösek lesznek, mivel a megfelelően képzett munkavállalók bevándorlása megoldást jelenthet arra a problémára, amit a tagállamokban jelentkező munkaerő-hiány jelent.

Az EU a tervek szerint programokat dolgoz majd ki, hogy segítse a hazájukba önként visszatérni kívánó bevándorlók hazatelepülését.

A partnerségek annak lehetőségét is magukban hordozzák, hogy a partnerországok diákjai, kutatói és üzletemberei a jövőben könnyebben jutnak majd uniós vízumhoz.

A mobilitási partnerségben részt vevő felek a fentieken túlmenően abban is megállapodtak, hogy a migráció kiindulópontját jelentő országoknak javítaniuk kell az illegális migráció kezelésével kapcsolatos képességeiket és határigazgatási tevékenységüket, illetve fel kell lépniük az embercsempészet és az emberkereskedelem ellen.

A visszaélések megakadályozása

Az uniós vízumszabályozás módosítása English ugyancsak napirenden van. A tervezett módosítások rendkívüli körülmények esetén lehetővé tennék a vízumkényszer ideiglenes visszaállítását nem uniós országok állampolgáraival szemben. Rendkívüli körülménynek számít például, ha nagyon nagy számban érkeznek illegális bevándorlók, illetve "ál-menedékkérők" az EU területére.

A következő lépések

Az Európai Bizottság javaslatait a tagállamok 2011. június 24-én, az EU következő csúcstalálkozóján vitatják majd meg Brüsszelben.

További információk az EU bevándorlási politikájáról English

A Bizottság 2010. évi jelentése a bevándorlásról és a menekültügyről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek