Навигационна пътека

Справедливо и ефикасно управление на имиграцията - 26/05/2011

Служител на ООН и бежанци в център за настаняване в Лампедуза © ЕС

Нови мерки ще помогнат на страните от ЕС да управляват по-добре имигрантските потоци, да посрещат своите нужди от нова работна ръка и да предотвратяват злоупотребите.

Свободното движение е основно право на всички граждани на ЕС. Имигрантският натиск на външните граници на Съюза обаче трябва да се управлява ефективно, като същевременно се насърчава законното влизане на негова територия на квалифицирана работна ръка.

Преодоляване на недостига на умения

Ниската раждаемост и застаряващото население постепенно ще направят Европа все по-зависима от имигрантския труд.

До 2060 г. работещото население в Европа ще е с 50 млн. души по-малко, ако историческите равнища на имиграция се запазят. В противен случай работещите ще бъдат със 110 млн. по-малко, а именно те помагат за финансиране на настоящите нива на разходи в социалната сфера, особено за пенсии.

До 2020 г. се очаква недостиг на около 1 млн. професионалисти само в здравния сектор. Имигрантите могат да заемат тези и други работни места.

В тази насока Комисията предлага нови мерки English за по-добро управление на мигрантските потоци от своите съседи от Северна Африка. Чрез тях се отварят повече законни начини за работниците, притежаващи умения, за които има търсене в ЕС, да влизат на територията на Съюза.

Съвместни усилия

Европейският съюз желае да развие "партньорства за мобилност", които да помогнат на Тунис, Мароко и Египет да разработят програми за наемане на работа за ЕС. В плана са включени начини за разпознаване на съпоставими професионални и академични постижения.

От своя страна държавите от ЕС следва да се възползват от вътрешната миграция на подходяща работна ръка с цел да преодолеят недостига на умения на своите трудови пазари.

ЕС ще предлага и програми за репатриране на желаещите да се завърнат в родината си.

В партньорствата се предвижда също така получаването на визи за ЕС от учащи, изследователи и бизнесмени да става по-лесно.

Като част от споразуменията, страните на произход на имигрантите ще трябва да засилят своя капацитет за справяне с незаконната миграция, подобряване на управлението на границите и борба с контрабандата и трафика на хора.

Предотвратяване на злоупотребите

Обсъждат се също промени в правилата на ЕС за визите English , позволяващи временното повторно въвеждане, в извънредни случаи, на изисквания за граждани на страни извън ЕС. Тези случаи включват пристигането на голям брой незаконни имигранти или фалшиви бежанци.

Следващи стъпки

Предложенията ще бъдат обсъдени от държавите-членки по време на следващата среща на върха в Брюксел на 24 юни 2011 г.

Повече за миграцията English

Годишен доклад на Комисията за имиграцията и предоставянето на убежище (2010 г.) English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки