Sökväg

En kvinna sitter på marken och håller huvudet i sina händer © iStock/Aldo Murillo

Kommissionen vill införa minimiregler i hela EU för att skydda brotts- och trafikoffer.

En polsk turist angrips och skadas allvarligt under ett besök i Paris. En italiensk yngling blir överfallen utanför en tunnelbanestation i Helsingfors. Varje år registreras 30 miljoner brott i EU. Mörkertalet är stort och det kan i själva verket röra sig om så mycket som 75 miljoner per år eftersom många brott aldrig anmäls till polisen.

För brottsoffren kan den fysiska eller psykiska chocken ofta förvärras ytterligare på grund av dålig handläggning av polisen eller rättsväsendet. Situationen blir värre om de dessutom befinner sig utomlands och tvingas tampas med både ett främmande rättsväsende och ett språk de inte förstår.

Det finns fortfarande stora skillnader i lagstiftningen mellan de olika EU-länderna. Därför föreslår kommissionen en rad åtgärder DeutschEnglishfrançais för att brottsoffren ska få samma skydd, stöd och tillgång till rättsväsendet i hela EU.

Åtgärderna ska

 • garantera att rättsutövare och polisen har tillräcklig utbildning för att kunna bemöta brottsoffer och deras anhöriga med respekt och informera dem om deras rättigheter
 • erbjuda särskilt skydd till de mest utsatta brottsoffren som barn, funktionshindrade eller våldtäktsoffer - ge brottsoffren möjlighet att vittna via videolänk för att slippa möta förövaren öga mot öga
 • erbjuda brottsoffren psykologiskt och praktiskt stöd - en familj som blivit rånad ska kunna få hjälp med att kontakta en låssmed
 • informera brottsoffren på ett språk som de förstår - vid behov erbjuda dem juridiskt stöd och ekonomisk hjälp för att de ska ha råd att resa till rättegången.
 • Kommissionen föreslår även ett ömsesidigt erkännande av skyddsåtgärderna DeutschEnglishfrançais . Brottsoffer som utsatts för våld av någon närstående ska till exempel kunna känna sig säkra på att beslut om besöksförbud och liknande även gäller om de reser till ett annat EU-land.

  EU:s regler för skadestånd, inte minst vid trafikolyckor, borde skärpas under de närmaste åren.

  Läs mer om brotts- och trafikoffer i EU English

  Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

   

  Hittade du vad du letade efter?

  Ja Nej

  Vad letade du efter?

  Har du några förslag på förbättringar?

  Länkar