Navigacijska pot

Žrtve so na prvem mestu - 20/05/2011

Ženska sedi na tleh, z glavo med rokami © iStock/Aldo Murillo

Evropska komisija predlaga boljšo zaščito osnovnih pravic za žrtve kaznivih dejanj v vsej EU.

Poljaka na dopustu v Parizu napadejo in hudo ranijo. Mladi Italijan je žrtev nasilja v helsinškem metroju. V Evropski uniji vsako leto zabeležijo 30 milijonov kaznivih dejanj, število žrtev pa bi se lahko povzpelo na 75 milijonov letno, če upoštevamo še prekrške, ki jih žrtve ne prijavijo policiji.

Žrtve so včasih izpostavljene še dodatnemu fizičnemu in psihičnemu nasilju zaradi neustreznega ravnanja policistov in pravosodnih delavcev. Stvar je še hujša, kadar se kaznivo dejanje zgodi v tujini, kjer žrtev ne pozna ne jezika ne sodnega postopka.

Zakonodaja držav članic se na tem področju zelo razlikuje. Evropska komisija prav zato predlaga sklop ukrepov DeutschEnglishfrançais , ki bi žrtvam v vseh državah EU zagotovili enako zaščito, podporo in sodno obravnavo.

Denimo:

 • ustrezno usposobljanje za pravosodne delavce in policiste, da bi znali spoštljivo ravnati z žrtvami in njihovimi svojci ter jih pravilno seznaniti z njihovimi pravicami;
 • posebna zaščita za najbolj ranljive skupine žrtev, denimo otroke, invalidne in žrtve posilstva. Žrtvam bi denimo omogočili pričevanje po videokonferenci, da se jim tako ne bi bilo treba neposredno soočiti z napadalcem;
 • psihološka in praktična pomoč za žrtve. Žrtvam ropa bi denimo pomagali poiskati ključavničarja;
 • sporazumevanje v jeziku, ki ga žrtev razume. Po potrebi bi žrtvam pomagali s pravnimi nasveti in jim finančno pokrili stroške potovanja in jim tako omogočili sodelovanje pri obravnavi.
 • Evropska komisija predlaga vzajemno priznavanje zaščitnih ukrepov DeutschEnglishfrançais . Žrtve družinskega nasilja bi tako vedele, da bi jih sklep o prepovedi stikov in približevanja ščitil tudi v drugih državah EU.

  V prihodnjih letih je treba poskrbeti tudi za boljše uveljavljanje pravil EU glede odškodnine, zlasti pri prometnih nesrečah.

  Več o zaščiti žrtev v EU English

  Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

   

  Ste našli želene informacije?

  Da Ne

  Kaj ste iskali?

  Ali imate kakšne predloge?

  Uporabne povezave