Cale de navigare

Victimele au prioritate - 20/05/2011

O femeie stând pe jos, cu capul între mâini © iStock/Aldo Murillo

Comisia propune garantarea unui nivel minim de drepturi pentru victimele infracţiunilor în UE

Un turist polonez este agresat şi rănit grav în timp ce se află în vacanţă la Paris. La Helsinki, un tânăr italian este atacat la ieşirea dintr-o staţie de metrou. În fiecare an, conform cifrelor comunicate de organele de poliţie, la nivelul UE, se înregistrează aproximativ 30 de milioane de acte criminale, iar numărul victimelor s-ar putea ridica la circa 75 de milioane de persoane.

Pentru victime, şocul fizic sau psihologic este cu atât mai mare cu cât acestea nu primesc sprijinul necesar din partea autorităţilor poliţieneşti sau judiciare. Lucrurile se complică atunci când incidentele se produc în străinătate şi când victimele nu cunosc limba şi sistemul juridic al ţării respective.

Legislaţiile statelor membre în acest domeniu nu sunt, încă, armonizate. Din acest motiv, Comisia propune o serie de măsuri DeutschEnglishfrançais care să garanteze victimelor acelaşi nivel de protecţia, sprijin şi acces la justiţie în toate ţările din UE.

Aceste măsuri au ca scop:

 • să garanteze că juriştii şi funcţionarii de poliţie sunt formaţi pentru a trata victimele şi anturajul acestora cu respect şi să le informeze în mod corect cu privire la drepturile lor
 • să ofere o protecţie specială victimelor mai fragile, cum ar fi copiii, persoanele handicapate sau victimele violurilor, permiţând acestora, de exemplu, să depună mărturie prin videoconferinţă, pentru a evita confruntarea directă cu agresorul
 • să ofere victimelor servicii de asistenţă psihologică şi practică - o familie care a fost victima unei spargeri va putea primi ajutor pentru a contacta un lăcătuş
 • să comunice cu victimele într-o limbă pe care o înţeleg - dacă este necesar, li se va acorda un ajutor juridic şi financiar pentru acoperirea cheltuielilor de transport, pentru a le permite să asiste la proces.
 • De asemenea, Comisia propune recunoaşterea reciprocă a măsurilor de protecţie DeutschEnglishfrançais . De exemplu, victimele violenţei conjugale vor avea garanţia că decizia prin care agresorului i se interzice să se apropie de ele le va proteja şi atunci când acestea se deplasează într-o altă ţară din UE.

  Normele UE privind despăgubirea victimelor, în special în cazul accidentelor rutiere, urmează să fie consolidate în următorii ani.

  Mai multe despre protecţia victimelor în UE English

  Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

   

  Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

  Da Nu

  Ce informaţii aţi căutat?

  Sugestiile dumneavoastră:

  Linkuri utile