Kruimelpad

Het slachtoffer op de eerste plaats - 20/05/2011

Een vrouw zittend op de grond, met haar hoofd tussen haar knieën © iStock/Aldo Murillo

De Commissie stelt maatregelen voor om slachtoffers van misdrijven overal in de EU dezelfde minimumrechten te garanderen.

Een Poolse toerist die in Parijs wordt mishandeld en zwaar gewond raakt, een Italiaanse tiener die wordt aangevallen bij een metrostation in Helsinki, en ga zo maar door. Officieel worden er in de EU ieder jaar 30 miljoen misdrijven gepleegd, maar het werkelijke aantal slachtoffers zou wel eens 75 miljoen kunnen bedragen, gelet op het aantal zaken waar geen politie aan te pas komt.

Soms krijgen de slachtoffers, naast de lichamelijke en geestelijke schok, nog een extra klap te verwerken als politie en justitie de daders niet naar behoren vervolgen. Bij zaken in het buitenland kunnen de taal en de verschillen in wetgeving de problemen nog verergeren.

De wetgeving op dit gebied verschilt in de EU van land tot land. Daarom komt de Commissie met een pakket maatregelen DeutschEnglishfrançais om slachtoffers in alle EU-landen dezelfde bescherming, steun en toegang tot het recht te garanderen.

Wat houdt het concreet in?

 • Politie- en justitiepersoneel moeten een speciale opleiding krijgen zodat zij de slachtoffers en nabestaanden met respect behandelen en voldoende op hun rechten wijzen.
 • De meest kwetsbaren zoals kinderen, gehandicapten en slachtoffers van zedendelicten, moeten bijzondere bescherming krijgen. Zij zouden bijvoorbeeld via een videoverbinding moeten kunnen getuigen, zodat ze niet rechtstreeks met de dader worden geconfronteerd.
 • Slachtoffers moeten psychologische en praktische bijstand krijgen. Een gezin waarbij is ingebroken, zou bijvoorbeeld met een slotenmaker in contact moeten worden gebracht.
 • Slachtoffers moeten informatie krijgen in een taal die zij begrijpen. Indien nodig moeten slachtoffers ook rechtsbijstand en financiële steun krijgen voor de reiskosten, zodat ze het proces kunnen bijwonen.
 • De Commissie stelt ook voor dat de EU-landen hun beschermingsmaatregelen wederzijds erkennen DeutschEnglishfrançais . Slachtoffer van huiselijk geweld moeten er bijvoorbeeld van op aan kunnen dat een contactverbod voor de dader hen ook beschermt als ze in een ander EU-land op vakantie zijn.

  Tot slot moeten de EU-regels voor schadevergoedingen, vooral bij verkeersongevallen, de komende jaren worden aangescherpt.

  Meer over de bescherming van slachtoffers in de EU English

  Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

   

  Gevonden wat u zocht?

  Ja Nee

  Wat zocht u?

  Heeft u nog opmerkingen?

  Nuttige links