Διαδρομή πλοήγησης

Γυναίκα σε κατάσταση απελπισίας © iStock/Aldo Murillo

Η Επιτροπή προτείνει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των θυμάτων αξιόποινων πράξεων σε όλη την ΕΕ.

Ένας Πολωνός τουρίστας στο Παρίσι τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση που υπέστη. Ένας νεαρός Ιταλός δέχτηκε επίθεση καθώς έβγαινε από σταθμό του μετρό στο Ελσίνκι. Κάθε χρόνο, καταγράφονται στην ΕΕ 30 εκατομμύρια εγκληματικές πράξεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να φθάνει τα 75 εκατομμύρια ετησίως, αν λάβουμε υπόψη μας και τα πολυάριθμα αδικήματα που δεν δηλώνονται στην αστυνομία.

Το ψυχολογικό και σωματικό σοκ των θυμάτων επιδεινώνεται πολλές φορές ακόμα περισσότερο από την ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών ή των επαγγελματιών του κλάδου της δικαιοσύνης απέναντί τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό όταν το θύμα βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν γνωρίζει ούτε τη γλώσσα ούτε το νομικό σύστημα της εκάστοτε χώρας.

Οι νομοθεσίες των κρατών μελών στον τομέα αυτόν εξακολουθούν να διαφέρουν μεταξύ τους. Γι' αυτό η Επιτροπή προτείνει ένα σύνολο μέτρων DeutschEnglishfrançais που θα εξασφαλίζει στα θύματα το ίδιο επίπεδο προστασίας, βοήθειας και πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά σκοπό έχουν:

 • την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών και των επαγγελματιών του κλάδου της δικαιοσύνης, ώστε να αντιμετωπίζουν τα θύματα και τους συγγενείς τους με σεβασμό και να τους ενημερώνουν σωστά για τα δικαιώματα που έχουν,
 • την παροχή ειδικής προστασίας στα πιο ευαίσθητα θύματα, όπως παιδιά, άτομα με αναπηρίες ή θύματα βιασμού. Θα μπορούν, για παράδειγμα, να καταθέτουν μέσω εικονοδιάσκεψης, ώστε να μην βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον δράστη,
 • την παροχή ψυχολογικής και πρακτικής βοήθειας στα θύματα. Έτσι, θα μπορεί μια οικογένεια που έπεσε θύμα διάρρηξης να βοηθηθεί για να βρει κλειδαρά·
 • την ενημέρωση των θυμάτων σε γλώσσα που κατανοούν. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να τους χορηγηθεί νομική και οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των εξόδων ταξιδίου τους, ώστε να μπορούν να παραστούν στη δίκη.
 • Η Επιτροπή προτείνει επίσης την αμοιβαία αναγνώριση των μέτρων προστασίας DeutschEnglishfrançais . Τα θύματα συζυγικής βίας, για παράδειγμα, θα έχουν τη σιγουριά ότι η απόφαση απομάκρυνσης του δράστη θα εξακολουθήσει να ισχύει και σε άλλη χώρα της ΕΕ στην οποία ενδεχομένως πηγαίνουν.

  Τέλος, οι κανόνες της ΕΕ όσον αφορά την αποζημίωση, κυρίως σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, θα γίνουν αυστηρότεροι στα επόμενα χρόνια.

  Περισσότερα για την προστασία των θυμάτων στην ΕΕ English

  Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

   

  Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

  Ναι Όχι

  Ποια πληροφορία ζητούσατε;

  Έχετε να προτείνετε κάτι;

  Χρήσιμοι σύνδεσμοι