Sti

Kvinde sidder på jorden med ansigtet gemt i hænderne © iStock/Aldo Murillo

Kommissionen foreslår, at man skal garantere ofre for forbrydelser et minimum af rettigheder i hele EU.

En polsk turist bliver overfaldet i Paris og kommer alvorligt til skade. En ung italiener bliver slået ned på en metrostation i Helsinki. Hvert år bliver der registreret 30 millioner forbrydelser i EU - og det samlede antal ofre er måske helt oppe på 75 millioner om året, fordi masser af forbrydelser aldrig bliver meldt til politiet.

For ofrene forværres det fysiske og psykiske traume undertiden af, at politiet eller retsvæsenet griber sagen kluntet an. Problemet er endnu større, når ofrene befinder sig i udlandet og støder på sprogbarrierer og et retssystem, de ikke kender.

EU-landenes lovgivning på området er stadig meget forskellig. Derfor har Kommissionen fremsat en række forslag DeutschEnglishfrançais , der skal garantere ofre samme beskyttelse, støtte og retsadgang i alle EU-lande.

Målet er:

 • at garantere, at ansatte i retsvæsenet og politiet bliver uddannet i at behandle ofre og deres nærmeste med respekt og i at underrette dem om deres rettigheder
 • at give særlig beskyttelse til de mest sårbare ofre, f.eks. børn, handicappede eller voldtægtsofre. De skal eksempelvis have mulighed for at vidne ved en videokonference for ikke at blive konfronteret med overfaldsmanden
 • at tilbyde ofre psykologhjælp og praktisk bistand. En familie, som har haft indbrud, kan f.eks. få hjælp til at få fat i en låsesmed
 • at underrette ofrene på et sprog, de forstår. Hvis det er nødvendigt, kan de få retshjælp og tilskud til at dække rejseudgifterne i forbindelse med retssagen.
 • Kommissionen foreslår desuden gensidig anerkendelse af beskyttelsesforanstaltninger DeutschEnglishfrançais . Ofre for ægteskabelig vold vil få garanti for, at de fortsat er beskyttet af et eventuelt tilhold, voldsmanden har fået, når de rejser i et andet EU-land.

  Sidst, men ikke mindst, skal EU-reglerne om erstatning, især efter trafikulykker, skærpes i de kommende år.

  Læs mere om beskyttelse af ofre i EU English

  Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

   

  Fandt du det, du søgte?

  Ja Nej

  Hvad ledte du efter?

  Har du forslag til forbedringer?

  Nyttige links