Навигационна пътека

Жена, седнала на земята и държаща главата си в ръце © iStock/Aldo Murillo

Комисията предлага на жертвите на престъпления да бъдат гарантирани минимални права в целия ЕС.

По време на посещение в Париж полски турист е нападнат и тежко ранен. Италиански юноша е нападнат на изхода на станция на метрото в Хелзинки. Всяка година в ЕС биват регистрирани 30 млн. престъпления, като общият брой на жертвите би могъл да достигне 75 млн. годишно, ако се вземат предвид множеството престъпления, за които не се съобщава в полицията.

Понякога физическият или психологическият шок на жертвите се утежнява от несъобразено с обстоятелствата поведение на полицаите или съдебните служители. Проблемът е още по-сериозен, когато пострадалите се намират в чужбина и се сблъскват с непознати за тях език и правна система.

Законодателствата на страните членки в тази област все още се различават. Затова Комисията предлага поредица от мерки DeutschEnglishfrançais , гарантиращи на жертвите еднакво ниво на закрила, подкрепа и достъп до правосъдие във всички страни от ЕС.

Тези мерки са насочени към:

 • гарантиране, че съдебните и полицейските служители са обучени да се отнасят към жертвите и техните близки с уважение и да ги информират правилно за техните права;
 • предлагане на специална закрила на най-уязвимите жертви - деца, хора с увреждания или жертви на изнасилване. Така например на тях ще им бъде позволено да свидетелстват с помощта на видеоконферентна връзка, за да не се изправят лице в лице с нападателя си;
 • предлагане на жертвите на услуги за психологическа и практическа помощ. Така семейство, което е станало жертва на обир, ще може да получи помощ, за да намери ключар;
 • информиране на жертвите на език, който те разбират. Ако е необходимо, ще бъдат предоставени юридическа помощ и финансови средства за покриване на пътните разходи, за да могат жертвите да присъстват на процеса.
 • Комисията предлага също взаимно признаване на мерките за закрила DeutschEnglishfrançais . Така например жертвите на домашно насилие ще имат гаранция, че решението за забрана на контакти между тях и насилника продължава да ги защитава дори при преместване в друга страна от ЕС.

  И накрая, правилата на ЕС за обезщетения, по-специално при пътнотранспортни произшествия, трябва да бъдат подсилени през следващите години.

  Още за закрилата на жертвите в ЕС English

  Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

   

  Намерихте ли търсената от вас информация?

  Да Не

  Какво търсехте?

  Имате ли предложения?

  Полезни връзки