Navigációs útvonal

Közös álláspont kialakítása a migráció kezelésében - 06/05/2011

Egy máltai menekültügyi központ udvarán egy labdát a levegőbe dobó fiú © EU

Az EU közös menekültügyi rendszer kialakítására, a határellenőrzések szigorítására, a határok nélküli utazási térség felügyeletének javítására törekszik, és a bevándorlási politika révén kívánja betölteni az üresen maradt állásokat.

Segítünk nekik

Az Észak-Afrikában fennálló politikai helyzet következtében az év eleje óta 25 000 migráns érkezett az Unióba - főként Olaszország és Málta partjaira.

Az Uniónak erkölcsi kötelessége, hogy védelmet nyújtson az indokoltan menedéket kérő személyeknek. Minden tagállamnak ki kell vennie a részét e munkából akkor, amikor a migránsok hirtelen tömeges beáramlása próbára teszi az elsődleges célországok befogadó képességét.

A kezdetleges hajók és zsúfolt tengerpartok látványa azonban nem szabad, hogy elfeledtesse velünk azt, hogy Európának magának is érdeke, hogy átgondoltabb, átfogóbb és hosszabb távra szóló menekültügyi és migrációs politikát alakítson ki.

Magunkon segítünk

A számok magukért beszélnek. Európa munkaképes korú lakossága 2007-ben 235 millió főt tett ki. Ezek a munkavállalók finanszírozzák a nyugdíjunkat, az egészségügyi és jóléti ellátórendszereinket, s e rendszereink már most is nehézségekkel küszödnek.

Ha a bevándorlás a jelenlegi szinten marad, akkor Európában 2060-ra 50 millióval csökken a munkavállalók száma. Ha az eddiginél kevesebb bevándorló érkezik, akkor a mostaninál 110 millióval kevesebb munkavállalónak kell szerepet vállalnia az európai szociális modell fenntartásában.

Csak az egészségügyből várhatóan 1 millió szakember fog hiányozni 2020-re. A migránsok segítségével fel lehet tölteni az üresen maradt álláshelyeket.

Kiegyensúlyozott megoldás

A Bizottság migrációval kapcsolatos új javaslatai English különbséget tesznek az EU határainak jogellenes átlépését megkísérlő gazdasági migránsok, a menekültek vagy menedékjogot kérő személyek, valamint azon személyek között, akik ideiglenesen lakóhelyük elhagyására kényszerültek de vissza kívánnak térni oda. A javaslatok közé tartoznak a következők:

  • a menedékkérőkkel kapcsolatosan közös európai álláspont kialakítása 2012-re,
  • az EU külső határainak szigorúbb ellenőrzése, a határok nélküli utazási térség felügyeletének javítása az illegális bevándorlás és a bűnözés megelőzésére,
  • a legális migráció révén a várható munkaerő- és készséghiány enyhítése,
  • információcsere az illegális bevándorlók befogadásának legmegfelelőbb módjáról,
  • stratégiai álláspont kialakítása a nem uniós országokkal ápolt kapcsolatokról a legális migráció elősegítése és az illegális migráció megelőzése érdekében.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek