Navigointipolku

Maahanmuutolle yhteiset suuntaviivat - 06/05/2011

Poika heittää jalkapallon ilmaan turvapaikan hakijoiden vastaanottokeskuksessa Maltalla © EU

Komissio haluaa luoda EU:lle yhteisen turvapaikkajärjestelmän, tehostaa ulkorajojen valvontaa ja sisäisen vapaan liikkuvuuden alueen hallintaa sekä pienentää työvoimavajetta maahanmuuttopolitiikan avulla.

Apua tulijoille

Pohjois-Afrikan poliittiset levottomuudet ovat vuoden alusta ajaneet EU:n rannoille 25 000 maansa jättänyttä ihmistä, joista valtaosa on tullut Italiaan ja Maltalle.

EU:lla on moraalinen velvoite tarjota kaikille laillisille turvapaikanhakijoille turvallinen vastaanotto, ja kaikkien EU-maiden odotetaan tukevan niitä jäsenmaita, joita äkilliset siirtolaisvirrat koettelevat eniten.

Hädänalaisten välitön auttaminen on akuutti tehtävä, mutta EU tarvitsee myös pitkän aikavälin järjestelmällisen ja kokonaisvaltaisen lähestymistavan turvapaikanhakuun ja maahanmuuttoon.

Apua vastaanottajamaille

Numerot puhuvat puolestaan. Vuonna 2007 Euroopassa oli 235 miljoonaa työikäistä. Tämä työväestö maksaa eläkkeemme ja rahoittaa terveydenhuolto- ja sosiaaliturvajärjestelmämme, joihin kohdistuu jo suuria kustannuspaineita.

Jos nykyinen maahanmuuttoaste pysyy ennallaan, Euroopassa on vuoteen 2060 mennessä 50 miljoonaa työssäkäyvää vähemmän. Ilman maahanmuuttajia eurooppalaista yhteiskuntamallia ylläpitävän työväestön määrä pienenee 110 miljoonalla.

Vuonna 2020 työvoimavajeeksi pelkästään terveydenhuollon alalla arvioidaan noin miljoona ammattilaista. Maahanmuuttajat voivat auttaa terveydenhuollon ja muiden alojen työpaikkojen täyttämisessä.

Tasapainoinen ratkaisu

Komissio on esittänyt joukon maahanmuuttoa koskevia uusia ehdotuksia English , joissa tehdään ero maahantulijoiden välillä: taloudelliset siirtolaiset, jotka yrittävät päästä EU:hun laittomasti, pakolaiset, turvapaikanhakijat ja tilapäiset muuttajat, jotka haluavat palata kotimaahansa. Ehdotusten tavoitteena on:

  • vahvistaa yhteiseurooppalainen turvapaikkajärjestelmä vuoteen 2012 mennessä
  • tehostaa tarkastuksia EU:n ulkorajoilla ja torjua paremmin laitonta maahanmuuttoa ja rikollisuutta EU:n sisäisen vapaan liikkuvuuden alueella
  • pienentää ennakoitua työvoima- ja osaamisvajetta laillisen maahanmuuton avulla
  • vaihtaa kokemuksia laillisten maahanmuuttajien onnistuneesta kotouttamisesta
  • sisällyttää EU:n ja sen ulkopuolisten maiden välisiin suhteisiin strategia laillisen maahanmuuton helpottamiseksi ja laittoman maahanmuuton torjumiseksi.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä