Sökväg

Konsulär hjälp för alla EU-medborgare - 23/03/2011

Flaggstänger med EU-ländernas 27 flaggor © EU

Många EU-medborgare vet inte att de kan få hjälp från ett annat EU-land om de reser eller bor i ett land utanför EU där deras eget land inte har någon ambassad. Det ska EU nu råda bot på.

Om du får allvarliga problem på resan vänder du dig ofta till ditt lands ambassad eller konsulat. Men vad gör du om ditt land inte har någon diplomatisk representation i landet du befinner dig i?

Då kan du få hjälp från ett annat EU-lands ambassad eller konsulat.

Alla som är medborgare i ett EU-land är också EU-medborgare. Och som EU-medborgare har du rätt att få hjälp från ett annat EU-land på samma sätt som landets egna medborgare.

Rätt till hjälp gäller i alla länder utanför EU. Ett exempel från Libyenkrisen: Nyligen evakuerade Ungern 27 av sina egna medborgare tillsammans med medborgare från Bulgarien, Rumänien, Tjeckien och Tyskland.

I Japan chartrade Tyskland en buss för att evakuera tyskar och 18 andra EU-medborgare från Sendai efter jordbävningen och tsunamin den 11 mars.

Sådana här dramatiska händelser är lyckligtvis ovanliga, men rätten till konsulär hjälp gäller också mer alldagliga problem som stulna pass, sjukdom och olyckor.

Informationskampanj

Många EU-medborgare - och också anställda på konsulat och ambassader - känner inte till rätten till konsulär hjälp. Därför vill kommissionen nu satsa på att informera om den konsulära hjälpen och göra det enklare för européer att få hjälp när de behöver den.

Det finns en ny webbplats där man kan läsa om vilken slags hjälp man kan få. Där finns också adresser till EU-ländernas konsulat och ambassader utanför EU. Dessutom hittar du aktuell reseinformation från EU-ländernas utrikesministerier.

Under det närmsta året tänker kommissionen lägga fram förslag om hur EU-medborgarnas rätt att begära och få konsulär hjälp kan stärkas. Bland annat ska det bli lättare att få penninghjälp vid en kris - och det land som hjälpte EU-medborgaren ska lättare få ersättning för sina utlägg från medborgarens hemland.

Varje år gör EU-medborgarna över 90 miljoner resor till länder utanför EU. Cirka 30 miljoner européer är permanent bosatta i länder utanför EU. Det är dock bara i USA, Kina och Ryssland som samtliga 27 EU-länder har diplomatiska beskickningar. I alla andra länder måste EU-medborgare vars land inte har några diplomater på plats vända sig till ett annat EU-land för hjälp.

Läs mer om EU-medborgarskapet English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar