Navigacijska pot

Konzularna pomoč za državljane EU - 23/03/2011

Zastave 27 držav članic EU © EU

Novi ukrepi bodo spodbujali državljane EU pri uveljavljanju pravice do konzularne zaščite, kadar potujejo ali živijo zunaj EU, če njihova država tam nima svojega predstavništva.

Če se v tujini znajdemo v težavah, se ponavadi najprej obrnemo na diplomatsko predstavništvo svoje države. Kaj pa, če naša država tam nima svojega veleposlaništva ali konzulata?

V takih primerih se lahko državljani EU za pomoč obrnemo tudi na konzulat ali veleposlaništvo katere koli druge države EU.

To je pravica, ki izhaja iz državljanstva EU: države članice EU morajo državljanom drugih držav EU, ki v določeni državi nimajo diplomatskega predstavništva, zagotoviti enako pomoč kot svojim državljanom.

To velja za vse države zunaj EU. V Libiji je na primer Madžarska pred kratkim evakuirala 27 svojih državljanov in približno 60 državljanov Romunije, Bolgarije, Nemčije in Češke.

Na Japonskem je nemško veleposlaništvo organiziralo avtobusni prevoz nemških državljanov in 18 državljanov drugih držav EU iz Sendaija, ki sta ga 11. marca prizadela potres in cunami.

Takšni nujni primeri so seveda redki, toda pravica do konzularne pomoč v tujini velja tudi za pogostejše težave, denimo ukraden potni list, hujše nesreče in bolezni.

Ozaveščanje državljanov

Številni državljani EU in tudi konzularni uradniki še vedno ne poznajo te pravice, zato želi Evropska komisija evropske državljane bolje obvestiti, kje lahko poiščejo ustrezno pomoč v tujini.

Informacije o razpoložljivi pomoči in kontaktni podatki konzularno-diplomatskih predstavništev zunaj EU so objavljeni na posebnem spletišču. Na voljo so tudi uradne informacije za popotnike, ki jih objavljajo nacionalni organi držav EU.

V naslednjih dvanajstih mesecih bo Komisija predlagala nove ukrepe za utrditev teh pravic.

S temi ukrepi se bo izboljšala tudi pomoč, ki jo konzulati in veleposlaništva lahko zagotovijo državljanom EU, ki nimajo svojega predstavništva v tej državi. Tudi zagotavljanje finančne pomoči ob kriznih razmerah, ki bi jo nato matična država povrnila državi, ki je pomagala državljanu EU, naj bi bilo enostavneje.

Državljani EU vsako leto opravijo približno 90 milijonov obiskov v države zunaj EU. Približno 30 milijonov evropskih državljanov stalno živi zunaj EU. Vseh 27 držav članic ima diplomatska predstavništva samo v ZDA, Rusiji in na Kitajskem. Povsod drugod se morajo državljani EU za pomoč obrniti na diplomatska predstavništva drugih držav.

Več o pravicah iz državljanstva EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave