Sti

Konsulær bistand for EU-borgere - 23/03/2011

De 27 EU-landes flag på flagstænger © EU

Nye tiltag skal forbedre EU-borgeres ret til konsulær beskyttelse, når de rejser eller bor uden for EU, og når deres eget land ikke er repræsenteret lokalt.

Hvis du får problemer i udlandet, skal du normalt først henvende dig til dit lands konsulat eller ambassade. Men hvad nu, hvis dit land ikke har nogen diplomatisk repræsentation i det land?

I det tilfælde kan EU-borgere få hjælp fra et hvilket som helst andet EU-lands konsulat eller ambassade.

Det er en EU-borgers ret. EU-landene er forpligtede til at yde den samme hjælp til borgere uden repræsentation i udlandet som til deres egne statsborgere.

Denne ret gælder i alle lande uden for EU. I Libyen har Ungarn for eksempel for nyligt evakueret 27 af sine egne borgere med fly sammen med 60 andre borgere fra Rumænien, Bulgarien, Tyskland og Tjekkiet.

I Japan har Tyskland fragtet tyske borgere sammen med 18 andre EU-borgere med bus fra Sendai, efter byen blev ødelagt af jordskælvet og tsunamien den 11. marts.

Nødsituationer som disse er sjældne, men retten til konsulær bistand i udlandet gælder også ved mere almindelige problemer som stjålne pas, alvorlige ulykker og sygdom.

Bevidstgørelse

Da mange EU-borgere og konsulære myndigheder stadig ikke er bevidste om denne ret, vil Kommissionen nu sørge for at give mere information og gøre det lettere for europæere at få hjælp i udlandet, når behovet opstår.

Der er oprettet et særligt websted med information om, hvilken hjælp du kan få, samt kontaktoplysninger på konsulater/ambassader i lande uden for EU. Det indeholder desuden en officiel rejsevejledning for hvert af disse lande fra EU's nationale myndigheder.

I løbet af det næste år vil Kommissionen foreslå nye tiltag, der skal konsolidere EU-borgeres ret til at anmode om og modtage denne hjælp.

Ændringerne vil også hjælpe med at forbedre den daglige assistance, konsulater og ambassader yder til urepræsenterede EU-borgere. Det skal blandt andet blive nemmere at få økonomisk hjælp under en krise - og nemmere for det land, der hjælper en EU-borger, at få refunderet pengene fra dennes hjemland.

Hver år rejser EU's borgere mere end 90 millioner gange til lande uden for EU. Og omkring 30 millioner bor fast uden for EU. Men kun i USA, Kina og Rusland er alle 27 EU-lande diplomatisk repræsenteret. Alle andre steder skal EU-borgere uden repræsentation henvende sig til andre EU-lande for hjælp.

Mere om EU-borgerskab English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links