Навигационна пътека

Консулска помощ за всички граждани на ЕС - 23/03/2011

Пилони със знамена на 27-те страни членки на ЕС © ЕС

С нови мерки ще се популяризира правото на гражданите на ЕС на консулска закрила, когато пътуват или живеят извън ЕС и тяхната държава не е представена в съответната страна.

Когато човек попадне в беда в чужбина, обикновено се обръща за помощ към консулството или посолството на своята държава. Какво може да направи обаче, ако неговата държава няма дипломатическо представителство в тази страна?

В такива случаи гражданите на ЕС могат да получат помощ от консулството или посолството на която и да е друга държава от Съюза.

Това право произтича от гражданството на ЕС - държавите от Съюза са длъжни да предоставят на гражданите, чиято държава не е представена в чужбина, същата помощ, която биха предоставили на своите собствени граждани.

Това право е в сила във всички страни извън ЕС. В Либия, например, Унгария наскоро евакуира със самолет 27 свои граждани заедно с около 60 граждани на Румъния, България, Германия и Чехия.

В Япония Германия изпрати до Сендай автобус, с който да бъдат превозени немски и 18 други граждани на ЕС, след като на 11 март градът бе опустошен от земетресението и породеното от него цунами.

Извънредни ситуации като тези са редки, но правото на подобна консулска помощ в чужбина се отнася и до по-често срещани проблеми като откраднати паспорти, тежки злополуки и болест.

Повишаване на осведомеността

Тъй като много граждани на ЕС и служители в консулства все още не са информирани за това право, Комисията предприема мерки за предоставяне на повече информация и улесняване на получаването на помощ в чужбина.

Създаден е специален уебсайт с информация за видовете помощ, които можете да очаквате, и координати за връзка с консулства и посолства в страни извън ЕС. На него се публикува и официална информация за пътуващите до тези страни от националните власти в ЕС.

През следващата година Комисията ще предложи нови мерки за консолидиране на правата на европейците за изискване и получаване на подобна помощ.

Промените ще допринесат и за подобряване на всекидневната помощ, която консулствата и посолствата могат да оказват на граждани на ЕС от държави, които не са представени в съответната страна. Това включва улесняване на получаването на финансова помощ по време на криза и възстановяване на средствата на държавата, която ги е предоставила, от държавата на гражданина.

Всяка година гражданите на ЕС извършват над 90 млн. пътувания. Около 30 млн. души живеят постоянно извън Съюза. Дипломатически представителства на всички 27 държави от ЕС има само в САЩ, Китай и Русия. Навсякъде другаде гражданите на ЕС, чиято държава няма представителство, трябва да се обръщат за помощ към други страни от Съюза.

Повече за гражданството на ЕС English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки