Navigacijska pot

Konec težav v primeru ločitve zakoncev z različnim državljanstvom - 21/03/2011

Moški in ženska si kažeta hrbet © iStock

Nova evropska pravila o lastninskih pravicah zakoncev z različnim državljanstvom zagotavljajo večjo pravno varnost, nižje stroške in hitrejši postopek v primeru ločitve.

V Evropi je čedalje več zakonskih zvez, kjer imata zakonca različno državljanstvo. Veliko je tudi zakoncev iz iste države, ki živijo v tujini ali celo narazen v različnih državah. Leta 2007 je bil delež tovrstnih zakonskih in partnerskih zvez 13 % vseh sklenjenih zakonskih zvez v EU.

V primeru razveze, ločitve ali smrti enega od zakoncev oziroma partnerjev sledijo zapleteni pravosodni postopki delitve premoženja, ki se pogosto nahaja v različnih državah. Pri obravnavi zadev prihaja do številnih nejasnosti glede tega, katero zakonodajo uporabiti: zakonodajo države stalnega prebivališča, matične države ali zakonodajo države, v kateri je premoženje? Na katero sodišče se obrniti? Ti zapleteni postopki naj bi vsako leto stali 1,15 milijarde EUR.

Komisija je predlagala nova jasnejša pravila, ki bodo zmanjšala stroške. Preprečila bodo tudi, da bi en zakonec izkoristil prednosti zakonodaje ene države na škodo drugega.

Pravila bodo veljala za poročene pare DeutschEnglishfrançais in registrirane partnerske skupnosti DeutschEnglishfrançais v trinajstih državah članicah. Leta 2007 je bilo v Uniji sklenjenih skoraj 41 000 registriranih partnerskih skupnosti med partnerjema različne narodnosti.

Zakonca, ki se ločujeta, bosta tako lahko izbrala pravo države, ki se bo uporabilo pri razvezi in delitvi premoženja, ter pristojno sodišče. Kadar se o tem ne bosta mogla sporazumeti, bodo pristojno zakonodajo in sodišče določili v skladu z merili, ki bodo opredelili državo, s katero imata zakonca najtesnejše vezi. Pri prenehanju registrirane partnerske skupnosti se bo uporabila zakonodaja države sklenitve skupnosti, izbira pristojnega sodišča pa bo prepuščena partnerjema. Tudi v tem primeru bodo o tem odločala merila, če se partnerja sama ne bosta mogla dogovoriti.

Evropska unija je že lani sprejela predpis, po katerem lahko zakonci z različnim državljanstvom izberejo pravo države, ki se bo uporabilo pri razvezi. Predpis, ki sicer ne zajema premoženjskih vprašanj, je uveljavilo 14 držav članic.  

Več o družinskem pravu v EU DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave