Kruimelpad

Scheiding van internationale echtparen: een uitweg uit het doolhof - 21/03/2011

Een man en een vrouw die elkaar de rug toekeren © iStock

Nieuwe Europese regels over de boedelscheiding van internationale echtparen moeten meer rechtszekerheid brengen en scheidingsprocedures korter en goedkoper maken

Steeds meer Europeanen trouwen of sluiten een geregistreerd partnerschap met iemand van een andere nationaliteit. Andere koppels komen wel uit hetzelfde land, maar wonen in het buitenland, soms zelfs elk in een ander land. In 2007 ging het al bij 13% van alle in dat jaar gesloten huwelijken om dit soort gevallen.

Bij scheiding of overlijden van een van de partners onstaat er vaak een juridisch steekspel over de verdeling van hun bezittingen, vaak in verschillende landen. Welke wetgeving is van toepassing, die van het land van verblijf, die van het land van herkomst of die van het land waar de bezittingen zich bevinden? En welke rechtbank is bevoegd? Hierover worden vaak ingewikkelde rechtszaken gevoerd, die elk jaar in totaal 1,15 miljard euro opslokken.

De Commissie heeft nu een voorstel ingediend voor nieuwe regels die duidelijkheid moeten brengen en de kosten moeten verlagen. Tegelijkertijd moeten zij voorkomen dat de ene partner van de wetgeving van een bepaald land profteert ten nadele van de andere.

De nieuwe regels moeten zowel gelden voor gehuwden DeutschEnglishfrançais , als voor samenwonenden met een geregistreerd partnerschap DeutschEnglishfrançais (dat in dertien EU-landen bestaat). In 2007 werden in de EU 41 000 geregistreerde parterschappen gesloten waarbij minstens één van de partners uit het buitenland kwam.

Een koppel dat gaat scheiden, kan binnenkort zelf kiezen welke wetgeving van toepassing is op de boedelscheiding en welke rechter bevoegd is. Als ze het daarover niet eens worden, wordt aan de hand van een aantal criteria bepaald met welk land beide partners de nauwste banden hebben. Bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap, geldt de wetgeving van het land waar het partnerschap is gesloten en kunnen de partners zelf de rechtbank kiezen. Maar als ze het er niet over eens worden, wordt de keuze ook nu weer aan de hand van een aantal objectieve criteria gemaakt.

Vorig jaar al heeft de EU wetgeving vastgesteld om te bepalen welke wetgeving op de echtscheiding zelf van toepassing is. Veertien EU-landen hebben die tekst toen onderschreven, maar die had geen betrekking op de boedelscheiding.  

Meer over het familierecht in de EU DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links