Navigointipolku

Selkeyttä kansainvälisten parien omaisuudenjakoon avioerossa - 21/03/2011

Mies ja nainen seläkkäin © iStock

Uudet EU-säännöt kansainvälisten avioliittojen ja rekisteröityjen parisuhteiden varallisuusoikeudellisista suhteista parantavat parisuhteiden oikeusvarmuutta, nopeuttavat eromenettelyjä ja vähentävät kustannuksia

Yhä useampi eurooppalainen valitsee puolison jostakin toisesta maasta. Myös keskenään samaa kansalaisuutta oleva pari saattaa asua ulkomailla, ja joskus puolisot voivat asua eri maissa. EU:ssa vuonna 2007 solmituista avioliitoista 13 prosenttia oli kansainvälisiä liittoja.

Kun pari eroaa tai toinen puolisoista kuolee, omaisuudenjaosta saattaa tulla oikeudellinen painajainen, kun omaisuutta voi olla kahdessa tai useammassa maassa. Minkä maan lainsäädäntöä sovelletaan - asuinmaan, alkuperäisen kotimaan vai omaisuuden sijaintimaan? Mikä tuomioistuin on toimivaltainen? Tällaisista monimutkaisista tapauksista aiheutuu vuosittain arviolta 1,15 miljardin euron oikeudelliset kustannukset.

Komission ehdottamien uusien sääntöjen ansiosta omaisuudenjako selkeytyy ja kustannukset pienenevät. Samaten voidaan välttää se, että toinen puolisoista pääsisi keinottelemaan itselleen edullisemman omaisuudenjaon valitsemalla, minkä maan lainsäädäntöä sovelletaan.

Säännöt koskevat avioliittojen DeutschEnglishfrançais lisäksi rekisteröityjä parisuhteita DeutschEnglishfrançais , jotka ovat mahdollisia 13 EU-maassa. Vuonna 2007 EU:ssa rekisteröitiin lähes 41 000 parisuhdetta, joissa puolisoilla oli eri kansalaisuus.

Avioeroon päätyvä pari voi pian valita, minkä maan lainsäädäntöä omaisuudenjakoon sovelletaan ja mikä tuomioistuin asian käsittelee. Elleivät puolisot pääse valinnasta yksimielisyyteen, voidaan tiettyjen perusteiden perusteella määrittää, mihin maahan puolisoilla on läheisimmät suhteet ja näin ratkaista sovellettava lainsäädäntö ja toimivaltainen tuomioistuin. Rekisteröidyn parisuhteen päättyessä eroon sovelletaan sen maan lakia, jossa parisuhde on rekisteröity, ja osapuolet voivat valita tuomioistuimen. Myös tällöin sovelletaan tiettyjä määritysperusteita, elleivät osapuolet ole yksimielisiä valinnasta.

EU:ssa annettiin jo viime vuonna asetus, jonka nojalla eri kansalaisuutta olevat puolisot voivat valita, minkä maan lainsäädäntöä heidän avioeroonsa sovelletaan. Asetusta soveltaa 14 EU-maata. Se ei kuitenkaan kata aviovarallisuuden jakoa.  

Lisätietoa perheoikeudesta EU:ssa DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä