Διαδρομή πλοήγησης

Λιγότερα προβλήματα για τα "διεθνή ζευγάρια" που αποφασίζουν να χωρίσουν - 21/03/2011

Άνδρας και γυναίκα με γυρισμένες πλάτες © iStock

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις περιουσιακές σχέσεις των "διεθνών ζευγαριών" ενισχύουν την ασφάλεια δικαίου και περιορίζουν τις δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες σε περίπτωση χωρισμού.

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν σύζυγο ή σύντροφο διαφορετικής εθνικότητας. Επίσης, υπάρχουν ζευγάρια που προέρχονται από την ίδια χώρα, αλλά ζουν στο εξωτερικό, πολλές φορές σε δύο διαφορετικές χώρες. Αυτά τα "διεθνή ζευγάρια" αντιπροσωπεύουν το 13% των γάμων που τελέστηκαν στην ΕΕ το 2007.

Σε περίπτωση διαζυγίου, χωρισμού ή θανάτου ενός από τους συζύγους ή συντρόφους, ο διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων, που συχνά βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, αποτελεί νομικό εφιάλτη. Ποιο δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί; Το δίκαιο της χώρας διαμονής; Το δίκαιο της χώρας καταγωγής; Το δίκαιο της χώρας στην οποία βρίσκεται το περιουσιακό στοιχείο; Ποιο είναι το αρμόδιο δικαστήριο; Οι πολύπλοκες αυτές διαδικασίες κοστίζουν 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Επιτροπή θα διαλευκάνουν την κατάσταση και θα μειώσουν το κόστος, ενώ συγχρόνως θα αποτρέψουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ένας από τους συντρόφους ή συζύγους επωφελείται της νομοθεσίας μιας χώρας εις βάρος του άλλου.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν τόσο τα παντρεμένα ζευγάρια DeutschEnglishfrançais όσο και τις σχέσεις καταχωρημένης συμβίωσης DeutschEnglishfrançais , που υφίστανται σε δεκατρία κράτη μέλη. Το 2007, από τις σχέσεις καταχωρημένης συμβίωσης στην ΕΕ, οι 41.000 αφορούσαν "διεθνή ζευγάρια".

Τα ζευγάρια που παίρνουν διαζύγιο θα μπορούν σύντομα να επιλέγουν τη χώρα της οποίας το δίκαιο θα ισχύει για τον διαχωρισμό της περιουσίας τους, καθώς και το αρμόδιο δικαστήριο. Σε περίπτωση διαφωνίας, το εφαρμοστέο δίκαιο και το αρμόδιο δικαστήριο θα καθορίζονται βάσει κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τη χώρα με την οποία οι σύζυγοι έχουν στενότερες σχέσεις. Κατά τη λύση μιας καταχωρημένης συμβίωσης, θα ισχύει το δίκαιο της χώρας στην οποία καταχωρήθηκε η συμβίωση, ενώ το ζευγάρι θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το αρμόδιο δικαστήριο. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση ασυμφωνίας του ζευγαριού, η επιλογή του δικαστηρίου μπορεί να γίνει με βάση ορισμένα κριτήρια.

Πέρυσι, η ΕΕ θέσπισε νομοθεσία βάσει της οποίας τα "διεθνή ζευγάρια" μπορούν να επιλέξουν ποιας χώρας η νομοθεσία θα εφαρμοστεί στο διαζύγιό τους. Δεκατέσσερα κράτη μέλη ενέκριναν το σχετικό κείμενο, το οποίο όμως δεν καλύπτει περιουσιακά ζητήματα.  

Περισσότερα για το οικογενειακό δίκαιο στην ΕΕ DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι