Sti

Større klarhed for internationale skilsmissepar - 21/03/2011

Mand og kvinde, der vender ryggen til hinanden © iStock

Nye EU-regler om formueforhold giver internationale ægtefæller større retssikkerhed og gør det lettere og billigere at blive skilt.

Flere og flere europæere har i dag en partner fra et andet land. Andre par kommer fra samme land, men bor i udlandet — nogle gange endda i hvert sit land. Sådanne internationale par tegnede sig for 13 % af alle de ægteskaber, der blev indgået i EU i 2007.

Når de skal skilles eller separeres, eller en af dem dør, kan det være meget juridisk indviklet. For hvordan deler man et bo, når aktiverne befinder sig i flere lande? Hvilken lovgivning gælder? Er det bopælslandets? Er det hjemlandets? Eller er det loven i det land, hvor boet befinder sig? Hvilken domstol skal man henvende sig til? Procedurerne er meget komplicerede og skønnes at koste over 8 milliarder kroner om året.

Nu kommer EU-Kommissionen med nye regler, der skal skabe større klarhed og mindske omkostningerne. Samtidig vil man forhindre, at den ene part udnytter lovgivningen i et land til at stille den anden part urimeligt meget dårligere.

Reglerne gælder både for ægteskaber DeutschEnglishfrançais og registrerede partnerskaber DeutschEnglishfrançais , som kan indgås i 13 EU-lande. I 2007 indgik næsten 41 000 internationale par registrerede partnerskaber i EU.

Skilsmissepar vil snart selv kunne vælge, hvilket lands lovgivning der skal gælde for bodelingen, og hvilken domstol der skal tage sig af det. Hvis de ikke kan blive enige, vælges lovgivning og domstol ud fra en række kriterier, der gør det muligt at afgøre, hvilket land ægtefællerne er tættest knyttet til. Når det er et registreret partnerskab, der skal opløses, gælder lovgivningen i det land, hvor partnerskabet blev indgået. Parret kan selv vælge domstol. Hvis de ikke kan blive enige, er der også her kriterier, der gør det muligt at vælge på deres vegne.

Allerede sidste år vedtog EU regler for grænseoverskridende ægteskaber, som gav ægtefællerne mulighed for selv at vælge, hvilket lands lov der skulle gælde for skilsmissen. Reglerne blev vedtaget af 14 medlemslande, men dækker ikke formueforhold.  

Mere om familieret i EU DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links