Навигационна пътека

Раздяла на международна двойка: край на главоблъсканиците - 21/03/2011

Мъж и жена с гръб един към друг © iStock

Нови европейски правила за правата на собственост на международните съпружески двойки ще засилят правната сигурност и ще намалят разходите и продължителността на процедурите в случай на раздяла.

Все повече европейци се събират да живеят с партньор от друга националност. Други двойки идват от една и съща страна, но живеят в чужбина, а понякога дори двамата партньори живеят в различни държави. На международните двойки се падат 13 % от браковете в ЕС през 2007 г.

В случай на развод, раздяла или смърт на един от партньорите настъпва истински юридически хаос при подялбата на техните имоти, често намиращи са в няколко страни. Кое законодателство важи? Законодателството на държавата, в която двойката пребивава постоянно? Или това на страната, от която произхожда? А може би законодателството на страната, в която се намира имуществото? Към кой съд да се обърнем? Смята се, че тези сложни процедури струват 1,15 млрд. евро годишно.

Новите правила, предложени от Комисията, ще позволят по-голяма яснота и намаляване на разходите, но също така и избягване на възможността единият от партньорите да се възползва от законите на дадена страна в ущърб на другия.

Тези разпоредби се отнасят до брачните двойки DeutschEnglishfrançais , както и до регистрираните партньорства DeutschEnglishfrançais , които съществуват в 13 страни членки. През 2007 г. близо 41 000 от регистрираните партньорства в Съюза са сключени от международни двойки.

Двойките, които се развеждат, скоро ще могат да избират страната, според чието законодателство ще се извърши подялбата на имуществото, както и компетентния съд. В случай на несъгласие, законодателството и съдът ще бъдат определени в зависимост от списък с критерии, позволяващи да се реши с коя страна съпрузите са най-тясно свързани. При разтрогване на регистрирано партньорство приложимият закон ще бъде този на страната, където то е сключено, а изборът на съд ще е оставен на двойката. Тук също ще има критерии, позволяващи да се направи този избор в случай, че партньорите не могат да се споразумеят.

Миналата година ЕС прие закон, позволяващ на международните двойки да избират националното законодателство, което ще важи за техния развод. Четиринадесет страни членки се съгласиха с текста, който обаче не обхваща въпросите за наследството.  

Повече за семейното право в ЕС DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки