Navigacijska pot

Preprečevanje terorizma in podatki o potnikih - 03/02/2011

Sledi letal na nebu © EU

Predpisi EU predvidevajo stroge pogoje za uporabo podatkov o mednarodnih letalskih potnikih v boju proti terorističnim in hudim kaznivim dejanjem.

Podatki o potnikih, ki jih zbirajo letalski prevozniki, so lahko dragoceni za organe kazenskega pregona.

Boljša varnost

EU želi v okviru svoje strategije za varnejšo Evropo predlagati enotna pravila English za prenos, uporabo, hranjenje in varstvo podatkov, ki jih letalski prevozniki pridobijo o svojih potnikih na mednarodnih letih v države EU in iz njih.

Države EU že uporabljajo podatke o potnikih za kazenski pregon, le malo pa jih te podatke uporablja sistematično. S poenotenjem pristopa bodo odpravili vrzeli na področju varnosti, izboljšali varnost osebnih podatkov ter zagotovili jasna pravila za letalske prevoznike in potnike.

Letalski prevozniki bodo podatke pošiljali posebni enoti v državi članici prihoda oziroma odhoda. Te enote bodo lahko podatke uporabljale samo za odkrivanje in pregon teroristov ter drugih storilcev hudih kaznivih dejanj, denimo tihotapcev z mamili in trgovcev z ljudmi. Podatki bodo koristni tudi za sodelovanje z drugimi državami pri pregonu kaznivih dejanj.

Varstvo osebnih podatkov

Evidenca podatkov o potnikih vsebuje različne podatke o rezervaciji, denimo datum in cilj potovanja, kontaktne podatke, številko kreditne kartice, številko sedeža in podatke o prtljagi.

Predlog predpisov določa podatke, ki naj bi bili primerni za prenos in obdelavo. Potniki bodo imeli pravico, da do svojih podatkov dostopajo, jih popravijo ali izbrišejo. Če se bodo pravila kršila, bodo imeli tudi pravico do nadomestila in bodo lahko vložili tožbo.

Organi kazenskega pregona bodo lahko podatke hranili le določen čas - imena posameznikov se izbrišejo po enem mesecu. Po petih letih se izbrišejo tudi sami podatki. Izpolnjevanje predpisov bo nadzoroval neodvisen organ za varstvo podatkov.

Kaj sledi

Za pridobitev soglasja Sveta in Parlamenta ter začetek veljavnosti novih pravil bosta predvidoma potrebni dve leti. Nato bodo sledila še pravila za lete znotraj EU.

Več o varnosti in kazenskem pregonu v EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave