Kruimelpad

Het juiste evenwicht tussen veiligheid en privacy - 03/02/2011

Hemel met vliegtuigen en condensatiestrepen © EU

De EU wil het gebruik van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers onder strikte voorwaarden toestaan voor de bestrijding van terrorisme en ernstige misdaad.

De persoonsgegevens die luchtvaartmaatschappijen verzamelen, kunnen een schat van informatie zijn voor politiediensten die terrorisme en andere ernstige misdaden bestrijden.

Meer veiligheid

Om de veiligheid in Europa te verhogen wil de EU gemeenschappelijke regels English voor overdracht, gebruik, opslag en bescherming van de gegevens van passagiers op vluchten van of naar de EU.

De meeste EU-landen gebruiken de passagiersgegevens al voor rechtshandhaving, maar meestal niet systematisch. Een gezamenlijke aanpak voorkomt gaten in de veiligheid, zorgt voor een betere bescherming van persoonsgegevens en schept duidelijkheid voor luchtvaartmaatschappijen en passagiers.

Luchtvaartmaatschappijen moeten dan de gegevens zenden naar de bevoegde politiediensten in het land van vertrek of aankomst. Deze mogen de gegevens alleen gebruiken voor het opsporen en vervolgen van terroristen en criminelen die betrokken zijn bij drugssmokkel, mensenhandel en andere zware feiten, en voor de coördinatie van hun onderzoek met ander landen.

Bescherming van persoonsgegevens

De luchtvaartmaatschappijen verzamelen in hun reservatiessysteem gegevens zoals reisdata, reiswegen, contactgegevens, kredietkaartnummers, stoelnummers en informatie over de bagage.

De voorgestelde regels bepalen welke gegevens kunnen worden overgedragen en verwerkt. Passagiers krijgen toegang tot deze gegevens en kunnen ze corrigeren of wissen. Zij krijgen ook recht op compensatie en een rechtsprocedure als de regels worden geschonden.

De politiediensten zouden de gegevens maar voor een beperkte periode mogen houden. Na een maand worden zij anoniem gemaakt door het wissen van de namen. Na vijf jaar worden alle gegevens vernietigd. Een onafhankelijke instantie zal hierop toezien.

Volgende stappen

Het zal wellicht ongeveer 2 jaar duren om een overeenkomst tussen Raad en Parlement te bereiken en de nieuwe regels in te voeren. Later zal worden nagedacht over regels voor vluchten binnen de EU.

Meer over veiligheid en rechtvaardigheid in de EU English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links