Navigációs útvonal

Biztonság és adatvédelem: az egyensúly a cél - 03/02/2011

Repülőgépekkel és keresztül-kasul húzódó kondenzcsíkokkal tarkított ég © EU

A tervek szerint az EU lehetővé fogja tenni, hogy a nemzetközi légi utasforgalom során gyűjtött adatokat az illetékes szervek a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények elleni küzdelem során felhasználják.

A légitársaságok információkat gyűjtenek utasaikról. Ezek a személyes adatok értékesek lehetnek a bűnüldöző szervek számára a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények elleni küzdelem során.

Nagyobb biztonság

Az EU fokozni kívánja a biztonságot Európában. Az ezzel kapcsolatos stratégiája részeként közös szabályokat English javasol azon személyes adatok továbbítására, felhasználására, tárolására és védelmére, amelyeket a Unióból induló vagy oda érkező nemzetközi repülőjáratok utasainak kell megadniuk magukról.

A legtöbb uniós ország valamilyen módon már most is gyűjti és felhasználja az utasok adatait a bűnüldözéshez, de ez a gyakorlat csak néhány országban vált automatikussá. Egy egységes megközelítés megszüntetné a biztonság terén fennálló hiányosságokat, megfelelőbben védené a személyes adatokat és egyértelműbbé tenné a légitársaságok és az utasok számára, hogy milyen szabályok vonatkoznak a személyes adatokra.

A tervek szerint a légitársaságoknak továbbítaniuk kell majd az információkat egy erre a célra kijelölt különleges bűnüldözési egységnek abba az uniós országba, ahonnan a gép indul és/vagy ahová érkezik. Ezek az egységek az adatokat kizárólag a terroristák (vagy más súlyos bűncselekményekben - pl. kábítószer-csempészetben vagy emberkereskedelemben - részt vevő személyek) utáni nyomozáshoz vagy az őket érintő bűneljárások lefolytatásához használhatják fel. A más országok együttműködését igénylő nyomozás során a bűnüldöző hatóságok szintén felhasználhatják majd ezeket az adatokat.

A személyes adatok védelme

A légitársaságok elektronikus helyfoglalási rendszerében tárolt utas-nyilvántartási adatállomány többek között az alábbi adatokat tartalmazza: az utazás időpontja, útvonal, kapcsolattartási adatok, hitelkártya-adatok, ülésszám és poggyászinformáció.

A Bizottság által javasolt szabályok rendelkeznének arról, hogy mely adatokat lehetne átadni és feldolgozni. Az utasoknak jogukban állna, hogy az őket érintő adatokhoz hozzáférjenek, azokat javítsák vagy töröljék. Szabálysértés esetén bírósághoz fordulhatnak és joguk lenne a kártérítéshez.

A bűnüldözési egységek csak korlátozott ideig tárolhatják majd az adatokat: az adatgyűjtés után egy hónappal a személy nevének törlése révén az adatok anonimmá válnának. Öt év elteltével magukat az adatokat is törölni kell. A szabályok betartásának ellenőrzését független adatvédelmi hatóság fogja végezni.

Következő lépések

Az új szabályok tanácsi és parlamenti elfogadása, valamint a hatályba léptetés várhatóan kb. 2 évbe telik majd. Amint ez megtörtént, az EU az unión belüli repülőjáratokra vonatkozó szabályokat fogja kidolgozni.

Bővebben a biztonságról és jog érvényesüléséről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek