Sti

Den rette balance mellem sikkerhed og privatlivets fred - 03/02/2011

Fly på himmelen med krydsende spor © EU

EU vil tillade, at passageroplysninger fra internationale flyvninger anvendes under nøje fastsatte betingelser i bekæmpelsen af terrorisme og alvorlig kriminalitet.

De personoplysninger, som flyselskaber indhenter fra passagerer, kan give de retshåndhævende myndigheder uvurderlige oplysninger i forbindelse med bekæmpelse af terrorisme og andre alvorlige forbrydelser.

Forbedring af sikkerheden

Som en del af strategien for at forbedre sikkerheden i Europa foreslår EU nu fælles regler English for videregivelse, anvendelse, opbevaring og beskyttelse af passageroplysninger fra internationale flyvninger til og fra EU-lande.

De fleste EU-lande indhenter og anvender allerede passageroplysninger til en vis grad i forbindelse med retshåndhævelse, men kun få lande gør det rutinemæssigt. En ensartet tilgang vil kunne lukke huller i sikkerheden, sikre bedre beskyttelse af personoplysninger samt sikre, at flyselskaber og passagerer er klar over, hvilke regler der gælder.

Flyselskaberne vil skulle sende oplysningerne til en særlig retshåndhævende enhed i det europæiske afgangs- eller ankomstland. Disse enheder må kun anvende oplysningerne til at spore og retsforfølge terrorister og personer, der er involveret i andre alvorlige forbrydelser, såsom narkotikasmugling og menneskehandel. De retshåndhævende myndigheder vil også kunne anvende oplysningerne i forbindelse med koordinering af efterforskningen med andre lande.

Beskyttelse af personoplysninger

De passagerlisteoplysninger, der findes i flyselskabernes elektroniske reservationssystemer, indeholder oplysninger om rejsedatoer, ruter, kontaktoplysninger, kreditkortnummer, sædenummer og bagageoplysninger.

De foreslåede regler slår nøje fast, hvilke oplysninger der må videregives og behandles. Passagererne vil have ret til at se, rette og slette oplysningerne. De vil også have ret til at få erstatning og rejse søgsmål, hvis reglerne ikke overholdes.

De retshåndhævende enheder kan kun opbevare oplysningerne i en begrænset periode - efter en måned slettes passagerens navn, så vedkommende bliver anonym. Efter fem år slettes alle oplysninger. En uafhængig databeskyttelsesmyndighed vil kontrollere, at reglerne overholdes.

Næste skridt

Der kommer sandsynligvis til at gå omkring 2 år, før de nye regler vedtages af Rådet og Parlamentet, og før de gennemføres. Til den tid vil der blive taget stilling til regler for flyrejser inden for EU.

Mere om sikkerhed og retfærdighed i EU English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links