Sökväg

Människorättsdagen - de modiga hyllas - 10/12/2010

Tecknad bild av en man med ett paraply som skyddar en annan och över båda finns ett EU-paraply© EU

De som kämpar för de mänskliga rättigheterna, ibland med sina egna liv som insats, uppmärksammas i EU den 10 december på den internationella människorättsdagen.

EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton framför i en deklaration EU:s hyllning av de modiga personer som arbetar för att stoppa brott mot de mänskliga rättigheterna runtom i världen.

De grupper och enskilda som arbetar för allmänt erkända mänskliga rättigheter och friheter kallas för människorättsförsvarare. De vill främja och skydda medborgerliga och politiska rättigheter och verkar också för att alla ska få ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

I samband med människorättsdagen lyfter FN fram några av alla dem som ägnar sina liv åt denna kamp. Bland dem finns människor som kämpar för fångars rättigheter, hbt-personers rättigheter, ursprungsbefolkningarnas rättigheter och en munk som använder modern teknik för att dokumentera det lidande som orsakas av olaglig markexpropriering.

I samband med människorättsdagen anordnas olika evenemang i EU och på andra platser i världen. I Bryssel premiärvisas filmen Children of War EnglishfrançaisNederlands och efter filmen följer en debatt med olika människorättsförsvarare.

I Tadzjikistan hålls en seminarieserie som delvis finansieras av EU. I Nigeria kommer EU-företrädare att besöka landets människorättskommission. Colombianska människorättsorganisationer har bjudits in till EU-delegationen dagen till ära och ett firande av de mänskliga rättigheterna i Israel samfinansieras av EU-delegationen där.

Det europeiska instrumentet för demokrati och mänskliga rättigheter Englishfrançais stöder icke-statliga organisationers arbete för de mänskliga rättigheterna. Programmet har en budget på 1,1 miljarder euro mellan 2007 och 2013. Drygt 40 miljoner euro har öronmärkts för att stödja människorättsförsvarare. Bara under 2010 har över 150 hotade personer fått stöd.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar