Kruimelpad

Mensenrechten: symbolische actie voor activisten - 10/12/2010

Cartoon met EU-paraplu boven man die andere man beschermt © EU

Op 10 december, de Internationale dag van de mensenrechten, staan we even stil bij degenen die zich inzetten voor de rechten van anderen, en daarbij soms hun eigen leven op het spel zetten.

Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton heeft in een verklaring gezegd "die moedige mensen" te steunen "die een eind maken aan mensenrechtenschendingen, waar ook ter wereld".

Mensenrechtenactivisten, zo noemen we ze meestal, de mensen en groepen die de universele rechten en vrijheden van de mens bevorderen en waar nodig beschermen. Burgerrechten en politieke rechten, maar ook economische, sociale en culturele.

De VN zet een paar van die mensen in de schijnwerpers, mensen die er hun hele leven aan wijden. Zij die strijden voor de rechten van gevangenen, of voor de rechten van homo's, lesbiennes en bi- en transseksuelen. Maar ook voorvechters van de rechten van inheemse volkeren, en een monnik die met moderne technologie de wereld vertelt over het leed dat wordt veroorzaakt door gedwongen onteigening.

Op allerlei plaatsen in de EU en elders vinden evenementen plaats voor de Internationale dag van de mensenrechten. In Brussel wordt de film Children of War vertoond, gevolgd door een debat met de regisseur, Bryan Single, journaliste Els De Temmerman en twee mensenrechtenactivisten.

In Tadzjikistan vinden seminars plaats met financiële steun van de EU, terwijl in Nigeria EU-vertegenwoordigers op bezoek gaan bij de nationale commissie voor de mensenrechten. In Colombia zijn mensenrechtenactivisten uitgenodigd bij de EU-delegatie, en in Israël betaalt de EU-delegatie mee aan een plechtigheid in het teken van de mensenrechten.

Met een budget van 1,1 miljard euro voor 2007-2013 steunt het Europees Instrument voor democratie en mensenrechten Englishfrançais niet-gouvernementele organisaties die strijden voor het behoud en de bevordering van mensenrechten. Daarvan is zo'n 40 miljoen uitdrukkelijk bestemd voor mensenrechtenactivisten. Alleen al dit jaar hebben meer dan 150 personen die daarbij grote risico's lopen, financiële steun gekregen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links