Navigációs útvonal

Az emberi jogok védelmezőinek védelméért - 10/12/2010

Embertársát oltalmazó férfi feje fölé tartott kék esernyő, rajta az Uniót jelképező csillagok © EU

Az Európai Unió december 10-én, az Emberi Jogok Napján tiszteleg azok előtt, akik gyakran saját életük kockáztatásával küzdenek mások jogainak védelméért.

Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő nyilatkozatban biztosította az EU támogatásáról mindazokat, akik világszerte bátran fellépnek azért, hogy véget vessenek az emberi jogi visszaéléseknek.

Azokat az embereket nevezzük az emberi jogok védelmezőinek, akik egyénileg vagy csoportosan az egyetemesen elismert emberi jogok és alapvető szabadságok előmozdításáért és védelméért küzdenek. Az emberi jogok védelmezői a polgári és politikai jogok előmozdítására és védelmére, valamint a gazdasági, szociális és kulturális jogok előmozdítására, védelmére és érvényre juttatására törekednek.

Az ő teljesítményüket hivatott előtérbe állítani az Emberi Jogok Napja, melyet az ENSZ hívott életre. Az emberi jogi aktivisták között vannak, akik a fogvatartottak jogainak védelméért harcolnak, mások a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogaiért szállnak síkra, megint mások az őslakosok jogaiért állnak ki. Közülük az ENSZ több bátor egyén munkásságát reflektorfénybe állítja. Példaként említhető az a szerzetes, aki a modern technológia vívmányait felhasználva dokumentálja a területfoglalás által okozott szenvedéseket.

Az Emberi Jogok Napjának alkalmából Unió- és világszerte számos esemény megrendezésére kerül sor. Brüsszelben A háború gyermekei EnglishfrançaisNederlands című dokumentumfilm bemutatását követően vitafórum várja az érdeklődőket, melyen emberi jogi aktivisták is részt vesznek.

Tádzsikisztánban uniós társfinanszírozással szemináriumsorozatot rendeznek, Nigériában pedig uniós képviselők keresik majd fel az országban működő emberi jogi bizottságot. Az EU Kolumbiában működő küldöttsége helyi emberi jogi szervezeteket és jogvédőket lát vendégül december 10-én, míg az EU izraeli küldöttsége emberi jogi ünnepség megszervezéséhez nyújt társfinanszírozást.

Az európai finanszírozási eszköz a demokráciáért és az emberi jogokért Englishfrançais , melyet az EU 2006-ban hozott létre, az emberi jogok előmozdításáért és védelmezéséért kampányt folytató civilszervezetek támogatását szolgálja. Költségvetése a 2007-2013-as időszakban 1,1 milliárd eurót tesz ki. Ebből 40 millió eurót az EU arra a célra különített el, hogy az emberi jogok védelmezőit segítse. Az említett összegből több mint 150-en részesültek támogatásban 2010 folyamán azok közül az emberi jogi aktivisták közül, akik munkájuk során komoly veszélyekkel néznek szembe.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek