Διαδρομή πλοήγησης

Τιμή τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - 10/12/2010

Η ομπρέλα της ΕΕ προστατεύει αυτούς που προστατεύουν τους άλλους © EU

Στις 10 Δεκεμβρίου - Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - η ΕΕ τιμά όσους αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των άλλων, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Σε δήλωσή της, η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Άστον τονίζει την αμέριστη συμπαράσταση σ' "αυτά τα θαρραλέα άτομα" που αγωνίζονται "για να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου".

Τα άτομα και οι ομάδες που προασπίζουν και προστατεύουν παγκοσμίως αναγνωριζόμενα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες λέγονται συνήθως "υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Σκοπός τους είναι η προαγωγή και προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και η υπεράσπιση, προστασία και άσκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ προβάλλει το έργο ορισμένων από αυτούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ' αυτόν τον σκοπό, όπως τα άτομα που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κρατουμένων, των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσεξουαλικών και των ιθαγενών, αλλά και ενός μοναχού που χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τη δυστυχία που προκαλεί στις φτωχές χώρες η "υφαρπαγή γης".

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προγραμματίστηκαν πολλές εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες εντός και εκτός της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες, μετά την προβολή της ταινίας ‘Children of War (Παιδιά του πολέμου) EnglishfrançaisNederlands ' θα διεξαχθεί συζήτηση με τη συμμετοχή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Τατζικιστάν θα πραγματοποιηθεί σειρά σεμιναρίων με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ στη Νιγηρία εκπρόσωποι της Ένωσης θα επισκεφθούν την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας αυτής. Οργανώσεις και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία έχουν προσκληθεί στις 10 Δεκεμβρίου στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ, ενώ στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με συγχρηματοδότηση της εκεί Αντιπροσωπείας της ΕΕ.

Με προϋπολογισμό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, το ‘Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Englishfrançais ' δημιουργήθηκε για να στηρίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στις δραστηριότητές τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται ειδικά για τη στήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο το 2010, έλαβαν τέτοιες ενισχύσεις πάνω από 150 άτομα που εκτίθενται σε υψηλούς κινδύνους.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι