Sti

Til forsvar for dem, der forsvarer menneskerettighederne - 10/12/2010

Tegning af EU-paraply over mand, der beskytter en anden mand © EU

De, som arbejder for andres menneskerettigheder, sætter ofte deres eget liv på spil. Nu bliver de æret af EU på menneskerettighedsdagen den 10. december.

I en erklæring giver den højtstående repræsentant, Catherine Ashton, sin støtte til "disse modige mennesker", der arbejder for at "stoppe overtrædelserne af menneskerettighederne overalt i verden."

De enkeltpersoner og grupper, der kæmper for og beskytter almindeligt anerkendte menneskerettigheder og friheder, kaldes menneskerettighedsforkæmpere. De arbejder for at fremme og beskytte borgerrettigheder og politiske rettigheder samt økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder.

FN sætter fokus på nogle af de mennesker, der har gjort netop dette til deres mission her i livet. Der er tale om mennesker, der kæmper for indsattes rettigheder, for lesbiskes, bøssers, bi- og transseksuelles rettigheder, for indfødtes rettigheder, og en munk, der benytter moderne teknologi til at vise de lidelser, der opstår, når når folk tvinges bort fra deres jord.

Menneskerettighedsdagen bliver højtideligholdt i EU og resten af verden. I Bruxelles bliver der vist en film "Children of War EnglishfrançaisNederlands ", og derefter er der en debat med menneskerettighedsforkæmpere. I København kan man deltage i en international march fra Rådhuspladsen.

I Tadsjikistan bliver der afholdt en række seminarer, som EU har været med til at finansiere. Og i Nigeria kommer der repræsentanter for EU på besøg hos landets menneskerettighedskommission. Menneskerettighedsorganisationer og -forkæmpere i Colombia er inviteret til EU's delegation den 10. december, og en højtideligholdelse af menneskerettighederne i Israel er samfinansieret af EU's delegation i landet.

Med et budget på 1,1 milliarder euro (over 8 milliarder kroner) for 2007-2013 bruges "det europæiske instrument for demokrati og menneskerettigheder Englishfrançais " til at støtte ngo'er, der arbejder for at forsvare og udbrede menneskerettighederne. Der er afsat omkring 40 millioner euro (ca. 300 millioner kroner) specielt til at støtte menneskerettighedsforkæmperne. Alene i 2010 har over 150 mennesker, der er i særlig fare, fået støtte.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links