Cale de navigare

O Europă fără bariere pentru persoanele cu handicap - 15/11/2010

Fetiţă în scaun cu rotile © UE

UE va avea o strategie pe zece ani pentru eliminarea obstacolelor cu care se confruntă persoanele cu handicap din UE.

În UE, în jur de 80 de milioane de persoane suferă de un handicap, mai uşor sau mai sever. Din cauza obstacolelor de ordin fizic cu care se confruntă, cum ar fi accesul dificil la şcoală sau la locul de muncă, acestea sunt expuse excluziunii sociale. În rândul persoanelor cu handicap se înregistrează un grad redus de ocupare a forţei de muncă şi un nivel de educaţie mai scăzut. Pentru această categorie a populaţiei, rata sărăciei este cu 70% mai ridicată decât media europeană.

Strategia europeană pentru persoanele cu handicap DeutschEnglishfrançais are drept scop să faciliteze viaţa de zi cu zi a persoanelor cu handicap, astfel încât acestea să se bucure de drepturile care le revin în calitate de cetăţeni ai UE.

Această iniţiativă vizează să asigure accesul la finanţarea europeană, să-i sensibilizeze pe cetăţeni faţă de problema handicapului şi să încurajeze guvernele statelor membre să coopereze pentru a elimina obstacolele care stau în calea incluziunii.

De asemenea, această strategie confirmă angajamentul UE faţă de Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap English, semnată în 2007.

Printre obiectivele pentru următorii cinci ani ale acestei strategii se numără:

  • elaborarea de politici favorabile unui sistem de educaţie de înaltă calitate, bazat pe incluziune
  • garantarea faptului că Platforma europeană de combatere a sărăciei acordă o atenţie specială persoanelor cu handicap. Cu aceasta ocazie, se vor reuni experti pentru a face schimburi de bune practici si de experienta
  • luarea masurilor necesare pentru a obtine recunoasterea reciproca a cardurilor pentru persoanele cu handicap la nivelul UE, cu scopul de a le garanta un tratament egal în toata Uniunea, ca lucratori, cetateni sau turisti
  • elaborarea unor standarde de accesibilitate pentru birourile de vot şi pentru materialele promoţionale
  • luarea în considerare a drepturilor persoanelor cu handicap în cadrul programelor de dezvoltare pe plan extern şi al celor pentru ţările candidate.

Comisia Europeană intenţionează să elaboreze şi o iniţiativă europeană privind accesibilitatea, care ar permite stabilirea unor standarde europene pentru produse, servicii şi clădiri publice. Acest lucru ar permite, de exemplu, producătorilor de echipamente speciale (scaune cu rotile, tastatură de calculator specială etc.) să-şi comercializeze produsele peste hotare, ceea ce ar conduce la o diminuare a costurilor.

Promovarea accesibilităţii contribuie în mare parte la crearea unei culturi a egalităţii de şanse pentru toţi în UE. În acelaşi timp, aduce o serie de avantaje economice. Sprijinirea sectoarelor industriei care investesc în produse şi servicii accesibile va stimula inovarea şi va contribui la crearea de locuri de muncă.

Detalii despre politicile privind persoanele cu handicap

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile