Kruimelpad

Privacy in het digitale tijdperk - 05/11/2010

Computer en keyboard © EU

De EU heeft plannen om de consument meer inspraak te geven in de manier waarop persoonlijke gegevens worden verzameld en verwerkt.

In deze tijd van internet en globalisering is het steeds moeilijker om persoonlijke informatie ook echt privé te houden. Onlinewinkels, fotosites en sociale netwerksites zoals Facebook zijn een deel van ons leven geworden.

Om persoonlijke gegevens te beschermen heeft de EU al regels, de strengste ter wereld zelfs, maar die regels moeten worden gemoderniseerd, aangepast aan de nieuwe technologie en onze manier van leven. Met een nieuwe gegevensbeschermingsstrategie Englishfrançais wil de EU ervoor zorgen dat mensen weten wat er gebeurt met de gegevens die zij bij bedrijven, overheden en socialenetwerksites achterlaten.

Iedereen die zulke gegevens verwerkt, zoals internetproviders en zoekmachines, moeten bekendmaken wie wat verzamelt en waarom.

De strategie komt met een nieuw concept, namelijk het "recht om te worden vergeten". Als een bedrijf of instantie uw gegevens niet meer nodig heeft, moeten ze die volledig wissen als u dat vraagt.

Tot nu toe hoeven alleen telecommunicatiebedrijven consumenten te waarschuwen wanneer persoonlijke gegevens oneigenlijk worden gebruikt. Volgens de strategie moet dat ook in andere sectoren gaan gelden, bijvoorbeeld de bankensector.

Bedrijven mogen gegevens ook alleen maar naar landen buiten de EU sturen als die landen hetzelfde niveau van gegevensbescherming garanderen.

Ook politie en justitie moeten persoonlijke gegevens beter beschermen. Nationale instanties voor gegevensbescherming moeten meer slagkracht krijgen en beter samenwerken om misbruik te voorkomen.

De strategie moet de basis vormen voor een gemeenschappelijke aanpak in de hele EU. Nu is er immers veel onduidelijkheid omdat landen de regels niet op dezelfde manier toepassen. Dat kan ook de legitieme stroom van gegevens in het gedrang brengen, met alle nadelen van dien voor het bedrijfsleven. Met de nieuwe regels weten multinationals overal waar ze aan toe zijn.

Nog tot 15 januari kan iedereen zijn opmerkingen en suggesties English over de strategie laten horen. De reacties zullen worden gebruikt om de wetsvoorstellen, die in 2011 klaar moeten zijn, te verbeteren.

Meer over gegevensbescherming English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links